IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удари ли часът за революция в Куба?

Битката за Остроа на свободата трябва да се води от кубинците, коментира д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия

23:25 | 14.07.21 г. 5
Удари ли часът за революция в Куба?

„Кубинската революция през 50-те години раздели континента на две. През 1948 г. по време на Студената война беше създадена Организацията на американските държави, като само Куба ѝ се противопоставяше. Хората са готови да останат на улицата и да протестират, подобно на ситуацията в Колумбия. Повечето кубинци искат страната им да бъде оставена на мира от страна на САЩ и Русия“, посочи тя.

Д-р Анета де ла Мар Икономова смята, че Куба изживява най-мащабните безредици срещу правителството си от почти 30 години насам.

Чуха са призиви от страна на САЩ и Русия за възстановяване на стабилността, зачитане на гражданските права и свободи без чужда държавна намеса. Гладни сме, свобода, долу диктатурата – това са трите лозунга, които обиколиха земното кълбо.

Според д-р Анета де ла Мар Икономова случващото се в момента в Куба напомня на друг специален период в страната, когато все пак режимът оцелява.

„През 1994 година отново има безпрецедентно излизане на улицата на кубинците. Тогава на власт е Фидел Кастро, който винаги е успявал да говори с хората. Той въвежда нови отваряния за икономиката, като позволява на тези, които искат да напуснат страната, да се качат на лодките към САЩ“, припомни преподавателят.

По думите ѝ дали един режим влиза в своята смъртна фаза можем да преценим по това какво се случва с лозунгите му.

Д-р Анета де ла Мар Икономова обяснява за мотива „За родина и живот“, който перифразира важната фраза на Кастро от 1969 г.: „Родина или смърт“. Родината за кубинците се олицетворява със свободата.

„В началото на тази година музиканти, които живеят извън Куба, написаха песента „Родина и живот“ по този повод. Много хора създадоха движението SOS Куба за хуманитарна помощ, за да се подпомогне икономиката и болниците да получат медикаменти, но правителството я отказа, разказа д-р Анета де ла Мар Икономова. – Затова в създалата се ситуация един от важните въпроси е кой може да помогне на Куба.“

Тя обясни, че кубинците са свикнали да нямат, но сега не викат, че искат инжекции, а свобода.

„Те върнаха смисъла на думата родина с лозунга „Искаме си свободата“ и за първи път се разграничават от комунистите, разкри преподавателят от Университет Екстернадо де Колумбия

Д-р Анета де ла Мар Икономова и потвърди, че Куба е в режим на оцеляване след 70-те години на миналия век.

„Президентът Барак Обама се опита да сложи край на ембаргото от 1962 г., което доведе до влошаване на икономическото състояние в страната. Тръмп върна ембаргото, като забрани изпращането на пари от САЩ към Куба. В Маями се намира малката Куба. Всички кубинци, които имат роднини в чужбина, получават помощи“, разкри ситуацията на Острова на свободата тя.

Сега д-р Анета де ла Мар Икономова дори сравни събитията в Куба с падането на Берлинската стена.

Въпреки това тя смята, че кубинският президент Мигел Диас-Канел не е склонен за промяна на държавното устройство на страната.

Винаги са имали проблеми, но се справят“, категорична е Анета де ла Мар Икономова.

Идва ли краят на комунистическата диктатура в Куба? Започна ли период на мащабна трансформация в региона, когато системата на сигурност в международните отношения не съществува?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ей ся в Афганистан ще ги оставят на мира.Не се съмнявам,че местните ги очаква просперитет и спокоен богат живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Само кубунците ли са? В целия свят хората се надяват да бъдат оставени на мира от САЩ и Русия. Последните 70 години не е минало и ден без война някъде по света в която да не са замесени руснаци и американци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
mick
преди 2 години
Демократичните талибани са им наложили блокада и изолация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
тия изкараха няколко поколения в социализъм и започна да не им харесва ... нормално ... дядя вова , дай мнение защо бягат в диктатурата в усато , а не във свободна и прогресивна венецуела ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Въпрос на време е.Даже се учудвам колко много издържа тоз народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още