IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft ще предложи базирана в облака версия на Windows

С този ход компанията иска да помогне на училищата и малките бизнеси

10:10 | 15.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Ryder/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Ryder/Bloomberg

Microsoft обяви, че ще предложи своята операционна система Windows като базирана в облака услуга. Целта на този ход е да улесни достъпа до бизнес приложения, които се нуждаят от Windows през по-голямо разнообразие от устройства, предава Ройтерс.

Windows 365, както се казва услугата, ще бъде пусната на 2 август и ще работи по специален начин – една компания или училище ще може да избере колко изчислителна мощ, памет и място за съхранение са им нужни за новата машина.

Но вместо да чака пристигането на физическа машина по пощата, служителят или ученикът ще има достъп до операционната система в облака през неговия персонален компютър, Mac, iPhone, телефон с Android или лаптоп Chromebook.

Базираната в облака версия е създадена в отговор на обратна връзка от клиенти, които са искали служители и ученици да имат по-бърз и по-лесен достъп, независимо от физическата им локация.

„Определяме това насочване към хибридната работа като реална гъвкавост в това как, кога и къде работиш. Това е тенденцията, която наблюдаваме да се развива по целия свят, докато хората започват да експериментират“, твърди Джаред Спатаро, корпоративен вицепрезидент за софтуера Microsoft 365.

Услугата е подобна на т.нар. „виртуален“ или „отдалечен“ десктоп, какъвто се ползва от десетилетия, но изисква сериозен ИТ отдел, който да го подготви и да го управлява. Тези разходи също така могат да са непредвидими, защото са базирани на това колко десктопа се ползват.

Microsoft се надява, че технологията на Windows 365 ще бъде достатъчно лесна за ползване от собствениците на малък бизнес или от по-малките училища, които не разполагат с голям ИТ отдел, като месечните разходи ще са по-лесни за прогнозиране на база на размера на всеки виртуален компютър.

Андрю Хюит, анализатор от Forrester Research, заяви, че ходът ще помогне на Microsoft да защити доминантния си пазарен дял въпреки силната конкуренция на операционната система на Apple и тази на Google, които са по-лесни за ползване от училища и компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още