IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика очаквано се забави през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт се е увеличил със 7,9% спрямо година по-рано в съответствие с прогнозите

11:42 | 15.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическият растеж на Китай се забави до голяма степен в съответствие с прогнозите на икономистите през второто тримесечие, като възстановяването показа признаци на стабилност и по-голям баланс с нарастването на потребителските разходи, съобщи Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил със 7,9% спрямо година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро в четвъртък, което е спад от 18,3% през предходното тримесечие и в сравнение със средната прогноза от 8% в проучване на икономисти от Bloomberg. На двегодишна база, която премахва ефекта от пандемията от миналата година, икономиката нарасна с 5,5% през последното тримесечие, което е повече спрямо ръста от 5% през предходните три месеца.

Възстановяването показа признаци на забавяне през последните месеци след рязък V-образен отскок, предизвикан от индустриалното производство и износа. Потребителите бяха предпазливи, след като доходите им бяха засегнати от пандемията, довела до ограничаване на пътуванията и разходите им. Пикът през юни в продажбите на дребно подхранва оптимизма, че възстановяването става по-балансирано.

„Общата перспектива за растеж все още е доста устойчива от гледна точка на промишленото производство и продажбите на дребно“, заяви Хелън Цяо, главен икономист в Bank of America Securities. „Продажбите на дребно можеха да бъдат по-лоши, тъй като търсенето на мобилни телефони, автомобили и пътувания намаля през предходните месеци“, каза тя.

Данните от второто тримесечие сочат, че Пекин може спокойно да постигне целта си за растеж от над 6% за годината и да продължи да подкрепя световните пазари за стоки.

Данните показват, че промишленото производство се е увеличило с 8,3% през юни спрямо година по-рано, надминавайки средната оценка от 7,9%.

Продажбите на дребно са нараснали с 12,1% през юни спрямо средната прогноза от 10,8%. На годишна база инвестициите в дълготрайни активи се покачиха с 12,6% през първата половина на годината, а безработицата остава непроменена на ниво от 5% в края на юни.

БВП е нараснал с 1,3% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца.

По-силното от очакваното възстановяване на продажбите на дребно беше подкрепено от ресторанти и кетъринг услуги, които записват ръст с почти 30%.

Доходите обаче не растат толкова бързо, колкото икономиката, което ще продължи да ограничава потреблението. Министерството на търговията заяви миналата седмица, че очаква продажбите на дребно да нарастват само с 5% годишно в периода 2021-2025 г., доста под нивото преди пандемията.

китай китай

Миналата седмица централната банка подхрани притесненията за перспективите за растеж с изненадващ ход за намаляване на количеството пари, които банките трябва да държат в резерв, което предизвика спекулации за връщане към политическите стимули. Намаляването на съотношението на задължителните резерви освобождава около 1 трилион юана (155 милиарда долара) ликвидност, която може да се използва за стимулиране на кредитирането.

Очаква се икономиката да продължи да се забавя, тъй като се стабилизира от миналогодишния исторически спад и последвалото бързо възстановяване. Премиерът Ли Къцян запази предпазлив тон тази седмица относно перспективите, предупреждавайки, че страната трябва да се подготви за циклични рискове и да направи антициклични корекции.

Умереното разширяване на китайската икономика изпраща предупреждение до останалия свят за това колко трайно ще се окаже неговото собствено възстановяване и повдига въпроси относно времето за прекъсване на стимулите. Финансовите министри от Г-20 наскоро подчертаха заплахата от нови варианти на коронавируса и неравномерното темпо на ваксинация, които могат да подкопаят добрите перспективи за световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още