IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone удвоява инвестициите в американски жилища със сделка за 5 млрд. долара

Компанията за частни капиталови инвестиции купува достъпни апартаменти при втора голяма сделка в сектора за един месец

14:25 | 15.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Mark Abramson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Abramson/Bloomberg

Blackstone се договори за придобиването на портфейл от апартаменти с контролиран наем на стойност 5,1 млрд. долара, насочени към семейства с ниски доходи, предава Financial Times. Това е вторият голям залог на компанията върху американския жилищен пазар за по-малко от един месец.

Сделката се отнася за 678 „достъпни жилища“ в градове като Бостън, Сан Франциско и Сиатъл, съобщава запознат с условията източник.

Всички проекти за жилища са получили данъчни облекчения от американските власти в замяна на строги ограничения върху наемите и заетостта, целящи да улеснят намирането на жилище от хора с ниски доходи.

Покупката на жилищата е част от сделка на стойност 7,3 млрд. долара с AIG, въз основа на която Blackstone ще поеме и дял от 9,9% в бизнеса със застраховки „Живот“ и пенсионното осигуряване на американската застрахователна компания и ще поеме отговорност за активи на стойност десетки милиарди долара от името на застрахователя.

Сделката с AIG става факт, след като Blackstone вложи миналия месец 6 млрд. долара в придобиването на Home Partners of America, която купува и отдава под наем еднофамилни жилища в покрайнините на големите градове в САЩ, завладени от бум на жилищния пазар след пандемията.

Сделките показват, че Blackstone отново прави мащабни инвестиции в американски жилища – доходоносна, но политически спорна стратегия, която компанията за частни капиталови инвестиции започна през годините след финансовата криза, когато създаде новото си подразделение Invitation Homes.

В началото на 2012 г. Invitation изпращаше свои ръководители на търгове със запорирани имоти, при които те купуваха десетки хиляди еднофамилни жилища. Компанията осъществи първично публично предлагане през 2017 г., а Blackstone я продаде две години по-късно.

Апартаментите, които компанията купува от AIG, са включени в програмата за данъчни облекчения за жилища, предназначени за хора с ниски доходи. Програмата, финансирана с федерални средства, предоставя субсидии на предприемачи, които се съгласяват да ограничат наемите под 20% от местните средни доходи, и в същото време намаляват броя на хората с високи доходи, които приемат като наематели.

„Тези общности осигуряват важни достъпни жилища и нямаме търпение да станем дългосрочни собственици“, коментира Катлийн Маккарти, глобален съръководител на недвижимите имоти в Blackstone. Тя допълва, че компанията ще направи „значителни инвестиции“, като в същото време се съобрази с всички регулации на наемите.

Тези регулации обикновено са в сила няколко десетилетия след първоначалната инвестиция, но техният краен срок може да позволи на инвеститорите да извлекат добра възвръщаемост.

През 2018 г. базирана в Ню Йорк организация с идеална цел заведе дело срещу филиал на AIG заради един от жилищните блокове в портфейла, който Blackstone купува, с твърдението, че застрахователната компания опитва да навлезе на имотния пазар в джентрифицирана част от Бруклин, за да може в крайна сметка да отдава жилищата под наем на пазарни цени.

AIG заяви, че това е част от правата ѝ по договор и в момента Riseboro Community Partnership обжалва решението на първоинстанционен съд, което може да прекрати делото ѝ, с помощта на главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс.

„Вредно и неетично е частни инвеститори да опитват да изкривяват условията на програмата за достъпни жилища за целите на собствената си финансова изгода“, заяви Джеймс през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още