IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът отново ще разчита на въглищата, за да покрие растящите енергийни нужди

Възстановяването на икономиката увеличава потреблението на енергия особено в Азия

20:30 | 15.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2021 година потреблението на електроенергия расте, а възобновяемите енергийни източници могат да покрият едва половината от този ръст, въпреки бума в развитието си. Това показва анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ) за пазара на електроенергия.

Връщането към въглищата води и до повишаване на емисиите въглероден диоксид от производството на електроенергия.

През 2020 година пандемията сви потреблението на електроенергия с 1%, но през 2021 година се очаква увеличение от 5%, а през 2022 година - от 4%. Прогнозата е, че основен дял за този процес ще има Азия - близо половината от ръста през 2022 година ще се дължи на Китай и Индия.

Данните показват, че и през следващите години бумът на възобновяемите енергийни източници ще продължи, но те няма да са достатъчни, за да бъде покрито прогнозираното увеличение на потреблението. Затова и за покриване на около 45% от ръста светът отново ще разчита на въглищата през 2021 година. През 2022 година този процент ще намалее, но съвсем слабо - до 40 на сто.

Ядрената енергетика ще има ръст от 1% през 2021 година и от 2% през 2022 година.

Като цяло производството на електроенергия от въглища се свива с 4,6% през 2020 година. Но този спад ще се навакса бързо - прогнозата е за ръст от почти 5% през тази година и от нови 3% през 2022 година. Вероятно през през следващата година, въпреки всички заявки за зелена енергетика производството на електроенергия от въглища може да запише рекорд.

При природния газ флуктуациите са по-малки и причината е, че той играе много малка роля за осигуряването на електроенергия в Азия. През 2020 година спадът на производството на електроенергия от газови централи достигна 2%, като прогнозата е за ръст от 1% през тази и от 2% през следващата година.

В Европа и САЩ природният газ се конкурира силно с възобновяемите източници за производството на електроенергия.

Като цяло емисиите въглероден диоксид от производството на електроенергия намаляват с 1% през 2019 година и с 3,5% през 2020 година. Причината е свитото потребление на електроенергия при пандемията от коронавируса. При тези условия нуждите от електроенергия се покриваха в по-голяма степен от възобновяемите източници.

Сега  с възстановяването на икономиката ще се увеличат и емисиите от електроенергийния сектор. Прогнозата е през 2021 година този ръст да е от 3,5 на сто, а през 2022 година - от 2,5 на сто.

Тези данни потвърждават препоръките на МАЕ отпреди месец, в които организацията призова за по-активни действия в борбата с климатичните промени. Необичайните климатични явления вече правятнесигурни енергийните доставки, посочват от агенцията днес. Като пример е посочена кризата в Тексас от февруари, когато необичайно ниските температури оставиха милиони домакинства в щата без електроенергия за дни.

Вчера (14 юли) ЕК представи амбициозен план за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 година и според много анализатори тази заявка е превърне Стария континент в лидер в битката за климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
ПЪЛЕН ПРОВАЛ на зеленашеските политики !!!! Това е, което виждаме - и което се опитва да ни каже статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още