IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще съди България заради липсата на връзка на Търговския регистър с регистрите в ЕС

Комисията продължава с нова процедура заради старите депа и с процедурата за непрозрачните летищни такси

14:50 | 15.07.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) дава България на съд заради липсата на връзка между българския Търговски регистър и  Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS) в блока, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Крайният срок, в рамките на който България трябваше да се свърже с BRIS, е изтекъл на 8 юни 2017 г. Повече от 4 години след изтичането на този срок и въпреки многократните призиви от страна на Комисията България все още не е свързана със системата. В резултат на това нито една от функциите на BRIS не е налична по отношение на българските дружества, посочва се в съобщението.

Несвързването на България с BRIS затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС. Освен това без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат при презгранични сливания, в които участват български дружества, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества, обясняват от ЕК.

Предходните стъпки от наказателната процедура са предприети през 2020 г. и в началото на тази година. В началото на юли миналата година ЕК е изпратила официално писмо на България във връзка с неспазения срок. След като не е получила удовлетворяващ отговор, през февруари т.г. ЕК е изпратила и т.нар. мотивирано становище, на което България също не е отговорила удовлетворително.

Подобна процедура е имало и срещу Франция и Ирландия, но те са предприели задоволителни мерки и Комисията е прекратила производствата срещу двете страни.

От Министерството на правосъдието коментираха след обявяването на делото, че тт встъпването в длъжност настоящият ръководен състав на ведомството работи по казуса. През юни 2021 г. служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов е информирал комисаря по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Дидие Рейндерс за предприеманите конкретни действия за преодоляване на натрупаното от 2017 г. насам закъснение, пише в съобщението.

Изготвена е спецификация, проведена е процедура и е сключен договор, който вече се изпълнява, с предмет „Осигуряване на оперативна съвместимост за обмен на данни между информационната система на търговския регистър и Европейската централна платформа и предоставяне на информация за действителни собственици“. Новото ръководство на Агенцията по вписванията е изготвило график за изпълнение на дейностите по изработване на софтуера. Той трябва да е готов до края на годината, посочват от правосъдното министерство.

От януари 2022 г. ще бъдат проведени задължителните интеграционни тестове за свързване на българския регистър с европейските регистри, допълват от ведомството.

Депата за отпадъци още са на дневен ред

Комисията е предприела още действия срещу България в други области. В сектора „околна среда“ ЕК иска от страната ни да изпълни своите задължения във връзка с депонирането на отпадъци. ЕК припомня, че България беше осъдена заради депата, но въпреки това 43 от неотговарящите на стандартите депа все още не са затворени и рехабилитирани напълно.

Комисията е изпратила и мотивирано становище до българските власти във връзка с правилата за контрола на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества. Страната ни още не е направила съответните промени в законодателството.

Отделно стартира процедура срещу осем държави от ЕС, вкл. и България, заради правото на достъп до адвокат. ЕК е изпратила официално уведомително писмо до Австрия, Нидерландия, Италия, Полша, Румъния и Швеция, както и мотивирани становища на Словакия и България, т.е. страната ни е на само крачка от съдебно дело по този въпрос.

Комисията също така иска от България да премахне изискванията за професионалните водачи да представят свидетелство за психологическа годност в допълнение към свидетелството им за управление на МПС.

Според европейското законодателство психологическата годност на притежателите на свидетелства за управление, които упражняват дейност като професионален водач, вече е установена при издаването и подновяването на свидетелството за управление.  Няма причина да се предполага, че професионалните дейности по управление на превозни средства пораждат конкретни опасения за пътната безопасност, които предвиденият в европейската директива преглед за психологическа годност не може да разсее, посочват от ЕК.

Страната ни има два месеца да отговори на писмото, в противен случай ще се премине към изпращане на мотивирано становище.

Непрозрачни летищни такси

Мотивирано становище ЕК ни изпраща заради правилата на ЕС, които не са приложени правилно за Летище София. Правилата за летищните такси изискват от държавите членки да въведат закони, с които да гарантират, че летищните такси, налагани на авиокомпаниите на основните летища в ЕС, се изчисляват в съответствие с принципите на прозрачност, консултации и недискриминация.

Летищата трябва да се консултират с авиокомпаниите относно своите такси, а държавите членки са задължени да определят независим орган с правомощия да се произнася по спорове във връзка с таксите, страни по които са летищата и ползвателите на летището, или представителите или асоциациите на ползвателите на летището, посочват от ЕК.

България е и сред 24-те държави от ЕС, които не спазват директивата за командированите работници и които са получили официално уведомление от ЕК за нарушението на директивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Дълбоката държава не иска да открие за ЕС какви ги забърква в Търговския регистър заедно с корумпирания български съд. И как се крадат и прехвърлят фирми на малоимотни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Има ли област или дейност, в която ОПГ ГЕР(БКП) и бокото-тулупа да не са се изходили видимо за сметка на държавата????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
petyob
преди 2 години
ее стига де! Кой ще плаща пак ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още