IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският борсов регулатор предупреди за рисковете от SPAC листванията

SPAC компанията трябва да информира инвеститорите за възможните рискове, бизнес стратегията си и критерии за подбор на избраната компания

16:56 | 15.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инвестирането в компании от типа „празен чек“ – такива със специална цел за придобиване (SPAC), може да не са най-подходящият вариант за всеки. Може да са необходими допълнителни мерки, за да се подсигури защитата за инвеститорите, предупредиха в четвъртък от европейския пазарен регулатор, цитиран от Ройтерс.

SPAC са "кухи" компании, които набират средства чрез листване, за да придобият частна компания и да я направят публична.

Над 400 SPAC компании са се листнали в света от началото на годината, първенец е Wall Street, а Европа догонва.

В четвъртък Европейската служба по ценните книжа и пазарите предупреди, че SPAC „може да не са подходящи за всички инвеститори“ заради риска от „разводняване“ на собствения капитал, конфликт на интереси и несигурност за оценката на избраната компания.  

Регулаторът подчертава също, че при такива листвания SPAC компанията трябва да информира инвеститорите за възможните рискове, бизнес стратегията си и критерии за подбор на избраната компания, както и степента на разводняване.

„Това описание трябва да вземе предвид бъдещите предизвикателства и перспективи за емитента“, посочват от службата.

„Имаше значително увеличение в SPAC активността на капиталовите пазари в ЕС тази година и с това идва нарастващият интерес от инвеститорите“, посочи временният ръководител на регулатора Анели Туминен.

„Затова е от основно значение инвеститорите да бъдат снабдени с необходимата информация, за да се разбере структурата на SPAC трансакциите, преди да се вземат каквито и да е било инвестиционни решения“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още