IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическа организация с предупреждения за ваксинационна дискриминация

Глобален сертификат за статуса по отношение на коронавируса предлагат от WTTC

18:50 | 15.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Рестартът на туризма може да се забави съществено, ако няма реципрочно признаване на одобрените ваксини срещу коронавируса, предупреждава Световният съвет по пътувания и туризъм (WTTC).

Организацията представлява интересите на индустрията за бизнес пътуванията, един от най-тежко засегнатите от кризата сектори. Според тях причината е, че няма списък с международно признати и одобрени ваксини срещу COVID.

Позицията е във връзка с отказа на властите в Малта да допуснат в страната британски туристи, ваксинирани с Covishield, ваксината на AstraZeneca, която обаче се произвежда от заводите на компанията в Индия.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) на ЕС одобри четири ваксини за употреба срещу коронавируса - на Pfizer/BioNTech, на Moderna, на AstraZeca и разработената от Johnson&Johson еднодозова ваксина. Едно от изискванията на Европейската комисия (ЕК) при сключването на договорите с тези доставчици е препаратите да са произведени в рамките на общността. Вероятно по тази причина и AstraZeneca не са подали заявление за одобрение от европейските власти.

От WTTC коментират, че получават растящ брой сигнали за отказан достъп, въпреки завършения курс на ваксинация. Тези новини карат хората отново да спрат да резервират места за пътуване, или дори да откажат вече направени резервации.

До тук се стига заради липсата на координирани действия между страните и международен списък на признати ваксини. Повечето хора, на които е отказан достъп, са ваксинирани с препарати, одобрени от Световната здравна организация (СЗО) или друг регулаторен органи - например на Великобритания, или Администрацията за храни и лекарства (FDA) на САЩ, ЕМА и т.н.

Туристическата индустрия може да бъде спасена с комбинация от изисквания - тест за наличието на инфекция, ваксинационен статус, както и спазването на протоколи за сигурност като например носенето на маски в закрити помещения и в транспорта.

За напълно ваксинираните пътници не трябва да се изисква тест за коронавирус или да се налагат карантини.

От организацията предлагат глобален сертификат, който да указва статуса по отношение на коронавируса на пътуващите - преболедували, ваксинирани или с отрицателен тест. Този сертификат трябва да е съвместим със сегашните системи на граничните власти и на туристическата индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още