IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните акции поведоха спадовете в Европа на фона на поевтиняването на петрола

Акциите на Eni поевтиняха с 1,14 на сто, докато тези на Shell и BP изтриха съответно 2,18% и 2,85 на сто от стойността си

19:55 | 15.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp; EPA/MAXIMILIAN VON LACHNER</em></p>

Снимка:  EPA/MAXIMILIAN VON LACHNER

Основните европейски борсови индекси записаха спадове в сесията от четвъртък, като пониженията бяха водени от акциите на енергийните компании, чиято търговия беше помрачена от поевтиняването на петрола, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,95% до 456,2 пункта.

Германският показател DAX отчете спад от 159,32 пункта, или 1,01%, смъквайки се до ниво от 15 629,66 пункта.

Френският измерител CAC изтри 0,99% от стойността си, понижавайки се до равнище от 6493,36 пункта.

Британският индекс FTSE регистрира спад от 1,12% до 7012,02 пункта. 

Петролът удължи загубите след неочаквано увеличаване на запасите от бензин в САЩ, докато признаците, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) биха могли да получат по-добри условия по споразумението за доставка, пораждат опасения относно единството на ОПЕК+.

Запасите от бензин в САЩ се увеличиха с над 1 милион барела миналата седмица, показаха данните на Администрация за енергийна информация (EIA) в сряда. Запасите от дестилати се покачиха с около 3,7 милиона барела, повече от очакваното, докато тези от суров петрол намаляха със 7,9 милиона барела.

Акциите на италианската енергийна компания Eni SpA поевтиняха с 1,14 на сто, докато тези на Royal Dutch Shell и BP изтриха съответно 2,18% и 2,85 на сто от стойността си.

европейски европейски

В същото време книжата на испанско-германската фирма за вятърна енергия Siemens Gamesa поевтиняха с повече от 14%, с което компанията се срина до дъното на индекса Stoxx 600, след като обяви второ предупреждение за печалбата. Цената на акциите на компанията-майка Siemens Energy също се понижи с над 11%. 

Инвеститорите обърнаха внимание и на сигналите на някои банкери от Английската централна банка относно неочакваното ускоряване на инфлацията в страната. През последните два дни данните показаха, че потребителските цени се ускоряват над целта на АЦБ за 2% за втория месец, а компаниите наемат служители с рекордни темпове, увеличавайки заплатите.

Двама банкери от Английската централна банка сигнализираха, че може скоро да се наложи да се намалят мерките за стимулиране, за да се предотврати прегряване на инфлацията.

Във фокуса на пазарите попаднаха и данните за пазара на труда във Великобритания. Bloomberg съобщи, че британските компании са увеличили служителите си с рекордни темпове през юни, тъй като отварянето на икономиката предизвика безпрецедентна надпревара за намирането на персонал.

Броят на служителите се е увеличил с 356 хиляди, съобщи британската Служба за национална статистика в четвъртък. Търсенето на персонал нарасна, като свободните работни места само през юни се увеличиха до рекордните 962 хиляди, което е 7% повече от май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още