IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Ericsson не успя да опрадвае очакванията

Продажбите на компанията в Китай спадат

10:03 | 16.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Шведската компания Ericsson отчете печалба за второто си тримесечие, която се оказа под пазарните очаквания, след като силните продажби на нейното 5G оборудване на повечето пазари бяха засенчени от спада на продажбите в Китай, предава Ройтерс.

Тримесечната коригирана оперативна печалба на компанията е нараснала до 5,8 млрд. шведски крони (669,9 млн. долара) спрямо 4,5 млн. шведски крони година по-рано. Тя не успя да изпълни прогнозата на анализаторите за 6,01 млрд. крони по данни на Refinitiv.

Общите приходи от продажби на телекомуникационно оборудване на конкурента на Huawei Technologies и Nokia са спаднали до 54,9 млрд. крони от 55,6 млрд. крони, оказвайки се под прогнозата за 57,20 млрд. крони.

Приходите от продажби в континенталната част на Китай са се свили с еквивалента на 2,5 млрд. крони.

Въпреки че Ericsson и Nokia спечелиха от забраната на Huawei в няколко страни, изключването на компанията от 5G мрежата в Швеция се очаква да доведе до спад на приходите на шведския гигант в Китай.

Първите договори за втората фаза на пускането на 5G в Китай се очаква да бъдат обявени преди края на този месец, твърдят двама източници, запознати с въпроса.

Междувременно Nokia, която ще отчете финансовите си резултати на 29 юли, се очаква да получи първия си 5G договор в Китай. Ericsson генерира малко под 10% от приходите си от Китай.

Въпреки това в петък Ericsson подписа петгодишен 5G договор с Verizon. Това е най-голямата сделка на шведската компания до този момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още