Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Тимерманс: Гърция е пример за енергийния преход на Балканите

Южната ни съседка се отказва от въглищата до 2025 година и инвестира 5 млрд. евро за позеленяването на енергетиката си

0
 
0
 
8
zelka007 до: data
преди 2 месеца
опс ... предишният пост беше за теб ... :))) ... ем и кафе пия ...
0
 
1
 
7
zelka007 до: zelka007
преди 2 месеца
и си прав и не си прав ... в 10 годишният план на ЕСО няма предвидено почти нищо за ВЕИ освен модернизирането на няколко електропровода и един нов ако не се лъжа . към местата с добро слънцегреене и да не са земеделски земи няма проекти за подстанции и далекопроводи . към евентуални вятърни паркове в черно море няма предвидени далекопроводи и подстанции . дори намек за геотермални централи няма . намек за използването на всички южни покриви на сградите у нас също няма . за батериини системи и дума не се обелва . а има тънкости от технологиески и нормативен характер . трябва ли да се интегрират литиеви или е по-добре ванадиеви или натриеви ... държавите по света разработват проекти , интегрират и експериментират . щото дори да приемем с магическа пръчка , че гореизброените неща се случат за 3-4-5 години , то периодът за настройка на система и успешното заобикаляне на критични ситуации с прекъсване на захранване и аварии може да отнеме години след това . а ние нямаме голям хоризонт пред нас . блоковете на АЕЦ-а имат теоретично още 20-25 години . като гледам как започна да аварира инфраструктура около тях ... то това ще зачести ... дано не съм лош пророк , но може да ни очаква някоя зима скоро , да се изключи аварийно някой от блоковете и да стане дискотека в държавата за 1-2 седмици ... :))) ... напълно реален сценарии ... :))) ... без да е нещо сериозно свързано с безопасността , а амортизирани елементи от захранваща система , абе каквото се сетиш ... примери колкото щеш по света . не знам защо не се предприема нищо , това не са неща които ще се случат отсамосебе си . има държави по света , които още от парижкото споразумение са предприели планове и не са завършени , а имат хоризонт 2030-2035 . това са едни 30-40 годишни периоди с етапи на осъществяване ... това не е да се построи и измаже една къща ... :)))
1
 
2
 
6
преди 2 месеца
НО , пък кой ще ни е стигне с 60 % без въглеродна енергетика ? :) Франция може би :)
2
 
1
 
5
data до: zelka007
преди 2 месеца
в предвид че БГ си изпълни целите 5 г предсрочно е добре да не се напъваме толкова . В момента целите са 27 % към 2030 г . така че имаме 10 г да работим по темата
2
 
2
 
4
zelka007 до: data
преди 2 месеца
около 31-32% към 2019 , за 2020 е малко повече но не е меродавно заради пандемията ... https://ourworldindata.org/grapher/electricity-prod-source-stacked?country=~GRC
0
 
1
 
3
data до: zelka007
преди 2 месеца
Колко е ВЕИ от брутното им потребление ? Последно на Бг 21 % .
2
 
2
 
2
zelka007 до: data
преди 2 месеца
двете въглищни централи на гърците дето работят , и има една дето я построиха , а тя няма да започне работа ... :))) ... ги водят с приключваща амортизация , щото са на по 20г , и няма да ги модернизират . не са като наш'те с по 30 години бъдеще ... имат урегулирано в законодателството използването на батериини системи за съхранение на ВЕИ енергия . и постоянно добавят нови батерии . само за тази година имат търгове за 700МВт . имат отворена процедура и за ПАВЕЦ за около 650МВт . тази година и догодина са се нагласили да добавят още 6-10ГВт ВЕИ ... усилено си модернизират преносната мрежа и свързват наред островите си , това се случват от около 10-на години , не е от вчера . системата им е подготвена за интегриране на голямо количество ВЕИ . не ми се рови в момента , нещо от сорта около 30ГВт . използват всяка възможност от фондовете на ЕС и всяка възможност за нисколихвено финансиране от европейската инвестиционна банка . там никой не говори за мегаломански проекти , дори и в държавната им фирма . всичко е разбито на малки проекти до 200МВт макс ... това което се случва в гръцко не е в незнайно бъдеще , а просто последната третина на един започнат процес ... остават им няколко гигавата на петрол и няколко гигавата на природен газ ... но и за там имат план ... :)))
4
 
1
 
1
преди 2 месеца
Поредният европейски празноглавец . В Бг 60 % от произвежданата ел енергия е с НУЛЕВ въглероден отпечатък / от тях 20 % ВЕИ / ама гърците били номер едно щот обещали да направят нещо незнайно в бъдеще !