IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предупреждават инвеститорите да внимават с Хонконг

Според Вашингтон мултинационалните компании не си дават реална сметка какви са рисковете заради натиска на Пекин върху територията

12:11 | 18.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Джо Байдън предупреждава инвеститорите за рисковете от правенето на бизнес в Хонконг, като издава съвет, според който стремежът на Китай да упражни по-голям контрол върху финансовия център заплашва върховенството на закона и застрашава служителите и данните.

Високопоставен служител в администрацията на Байдън коментира пред FT, че развитието през последната година в Хонконг представлява оперативен, финансов, правен и репутационен риск за мултинационалните фирми.

В предупреждението се подчертава колко бързо стремежът на Китай за по-голям контрол над Хонконг е сложил край на подхода „една държава, две системи“, който Пекин обеща, когато си върна контрола над бившата британска колония през 1997 г. Това доказва смъртта на независимата съдебна система на територията, независимите медии и протестните движения.

„Ситуацията в Хонконг се влошава и китайското правителство не спазва ангажимента си към Хонконг“, коментира президентът на САЩ Джо Байдън.

Малко преди да бъде издаден съветът, Пекин обеща „твърд отговор“ на всяко действие на Вашингтон. „Призоваваме американската страна да спре да се намесва по какъвто и да е начин по въпроса за Хонконг и вътрешните работи на Китай“, заяви говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджян на редовен брифинг за медии.

Макар препоръката де не означава, че компаниите трябва да намалят инвестициите или да напуснат Хонконг, служителите на администрацията на Байдън се притесняват, че големите банки и други мултинационални фирми със седалище в града няма да се справят с променения пейзаж и не осъзнават рисковете.

Препоръката обхваща четири основни области: законът за националната сигурност на Китай, рисковете за неприкосновеността на личните данни, свободата на печата и санкциите, въведени от двете страни.

По-конкретно Вашингтон предупреждава за способността на китайското правителство да получи достъп до данни, които чуждестранните компании съхраняват в Хонконг.

Препоръката на САЩ идва на фона на новините, че Китай планира да освободи публичните компании в Хонконг от първоначалното търсене на одобрение на регулатора по киберсигурност за листвания. Изключението, което според запознати е очертано от служители на неотдавнашни срещи с банкери, ще премахне едно препятствие за бизнеса, който се е насочил към азиатския финансов център вместо да се листне в САЩ.

Двете най-големи икономики в света, все още толкова зависими една от друга за търговия и икономически растеж, са в конфронтация във все повече области. Те са в конфликт заради надпреварата за развитие на усъвършенствани полупроводникови технологии, битка за снабдяване на други държави с телекомуникационно оборудване от следващо поколение и отношението към етническите малцинства в региона Синдзян.

Въпреки сътресенията през последните няколко години чуждестранни банки и други компании засилиха присъствието си в Хонконг, все още разглеждан като врата към по-широкия китайски пазар.

Citigroup Inc. заяви през май, че планира да наеме над 1000 професионалисти в Хонконг в следващите 5 години, засилвайки разширяването си на фона на все по-разгорещеното привличане на таланти в региона. Goldman Sachs Group Inc. наема 320 служители в Китай и Хонконг, тъй като Китай отваря своя финансов пазар на стойност 54 трилиона долара изцяло за чуждестранни брокерски компании и мениджъри на активи.

Съветът на САЩ следва решението на администрацията на Тръмп от миналата година да отмени специалните търговски привилегии, предоставени на Хонконг като знак на признание за миналите обещания на Китай да осигури „висока степен на автономия“ на града от Пекин.

Подходът „една държава, две системи“ към Хонконг вече беше под натиск, преди масовите антиправителствени протести да избухнат през 2019 г. Пекин бързо премина към заглушаване на независими гласове, арестувайки лидерите на протеста, налагайки закон за националната сигурност, който позволява екстрадицията хора, обвинени в престъпления срещу Китай, на континента и закриване на Apple Daily, известна медия, критикуваща корупцията и комунистическата партия.

САЩ и Китай ще се опитат да подобрят връзките си през следващите месеци, но мините отдавна са заложени. Американската администрация изрази подкрепа за възобновяване на прегледа за оценка възникването на пандемията от новия коронавирус, което вбеси Пекин. Китайските лидери бяха изненадани и от решението на Вашингтон да остави търговските мита, наложени от Тръмп.

Междувременно нарастват призивите към САЩ да бойкотират зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин. Междинните избори в САЩ по-късно същата година само ще засилят реториката.

В Китай президентът Си Дзинпин вероятно ще изостри собствения си тон, докато се стреми да заздрави властта си с трети петгодишен мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още