IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 13% повече са сделките за имоти в Бургас за първото полугодие на 2021 г.

За центъра на Бургас цените на имотите се движат между 1300 и 1500 евро на кв. м, в Меден рудник – около 700 евро на кв. м, а в Славейков – 900 евро на кв. м

15:31 | 16.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Всички покупко-продажби на имоти в България са нараснали със 17%, а в Бургас – с 13 на сто. Данните са за първото полугодие на 2021 година, спрямо същия период през миналата година, и бяха съобщени по време на бизнес закуска, която водещият сайт за коректни обяви за недвижими имоти Imoti.net проведе в Бургас на 16 юли. Тя беше посветена на темата „Домът утре“, а модератор бе Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

На дискусията беше представен и експертен анализ на пазара както в Бургас, така и в страната от Анжелика Ковалева от агенция ЕРА Палитра. Проучването показа, че двустайните и тристайните жилища остават най-предпочитани сред купувачите. Тя обясни, че за центъра на Бургас цените на имотите се движат между 1300 и 1500 евро на кв. м В бургаския квартал Меден рудник стойността на имотите е около 700 евро на кв. м, а в квартал Славейков – 900 евро на кв. м.

Николай Ламбуров от Националната асоциация на строителните предприемачи посочи, че в района на Созопол стойността на имотите ново строителство варира между 900 и 1200 евро на кв.м. Той прогнозира, че през следващите години новото строителство ще продължи да поскъпва. „Очаква се себестойността на новото строителство да расте“, каза той.

Любопитни данни за усвоени жилищни кредити в Бургас представи и Даниела Иванова, началник на отдел „Ключови партньорства“ в Пощенска банка. Тя обясни, че с 20% са нараснали усвоените жилищни кредити на банката в Бургас, като в същия период се наблюдава и повишение с 14 на сто на сделките за покупка на апартамент. В същото време, от началото на 2021 г. спрямо 2020 г., 33% е ръстът на сделките за покупка на апартамент, а 10% е повишението при купуването на къщи в Бургас и региона.

Повече за визията на Бургас разказа и главният архитект на града – арх. Емил Бурулянов. Той обясни, че развитието на Бургас ще продължи с районите Изгрев и Славейков. Сред другите приоритети в градската инфраструктура е предстоящо разширяване на кв. Крайморие и развитието на района около новоизграждащата се болница „Сърце и мозък“.

Бизнес закуската на Imoti.net в Бургас е част от серията експертни дискусии, които сайтът за обяви на недвижими имоти провежда в различни градове в страната. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2021 г. се проведоха за шеста поредна година и само преди седмици отличиха най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2020 година.

Преди дискусията в Бургас, екипът на Imoti.net гостува във Варна, Русе, Велико Търново, Пловдив и Стара Загора. На 17 септември Imoti.net ще проведе и бизнес закуска в София, която ще бъде посветена на състоянието на пазара на недвижими имоти в столицата. За повече подробности следете уебсайта и социалните мрежи на Imoti.net, както и Investor Media PRO, където има подробна информация за бизнес закуските и Годишните награди на Imoti.net.

Генерален партньор на бизнес закуските е Пощенска Банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи.

Медийни партньори са Investor.bgDnes.bgManager.bgГрадът Медия Груп и вестник „Строител“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още