IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдният министър внася искане във ВСС за отстраняване на главния прокурор

Янаки Стоилов се позовава на доклад на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, в който се посочва, че Иван Гешев е допуснал тежки нарушения

16:05 | 16.07.21 г.
<p>
	Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внася във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев, съобщава БНР.

Искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков в обем от 100 страници за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.

Правосъдният министър е насрочил заседание на пленума на ВСС за 22 юли, на което да бъде обсъдено искането.

"В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт", коментира Стоилов, цитиран от bTV.

Според Конституцията главният прокурор може да бъде освободен преди изтичането на мандата му при тежки нарушения. Такова решение се взима на пленум на ВСС, като е необходимо да бъде издаден и указ на президента след това.

Янаки Стоилов не коментира подробности от доклада. Той посочи, че в него са описани медийни публикации, както и че има данни, събрани със СРС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още