IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва опаковането на Триумфалната арка в Париж по дизайн на Кристо

Планира се проектът да бъде открит на 18 септември

18:35 | 16.07.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/EPA/IAN LANGSDON</em></p>

Снимка: БГНЕС/EPA/IAN LANGSDON

В Париж днес трябва да започне работата по опаковането на Триумфалната арка в сребристосин плат като посмъртен знак на почит към художника Кристо, мечтал за проекта десетилетия, предаде AFP.

Роденият в България Кристо, дългогодишен жител на Париж, имаше планове за опаковане на внушителния военен паметник на Шанз-Елизе. Той наема апартамент близо до паметника през 60-те години. Но въпреки че приживе е завършил други големи обществени проекти, включително опаковането на най-стария мост в Париж през 1985 г. и на германския парламент през 1995 г., проектът за Триумфалната арка така и не се осъществи до смъртта му през 2020 г.

Реализирането на визията му - и тази на неговата съпруга и съдизайнер Жан-Клод - ще бъде контролирано от неговия племенник Владимир Явашев с подкрепата на музея "Помпиду" и френските власти. Предвижда се паметникът да бъде обвит в над 25 хил. квадратни метра плат.

"Ще бъде като жив обект, стимулиран от вятъра и отразяващ светлината. Гънките ще се движат и повърхността на паметника ще стане чувствена", обясни веднъж Кристо идеята си, за която остави скици и фотомонтажи. "Хората ще искат да докоснат Триумфалната арка", каза той.

Работата, която започва в петък, ще бъде подготовка за скелето и защитните съоръжения, които ще бъдат издигнати, за да се предотвратят всякакви повреди по каменната зидария и скулптури по време на процеса на опаковане.

Паметникът, построен по времето на Наполеон в чест на загиналите войници по време на военните му кампании, е наскоро реставриран, след като през декември 2018 г. беше надраскан от бунтовниците от антиправителственото движение "жълти жилетки".

Денонощна работа

След пауза за края на колоездачното състезание "Тур дьо Франс", което преминава покрай Триумфалната арка на 18 юли, работата по опаковането ще започне сериозно през останалата част от юли и август, за да се постигне целева дата за откриването на 18 септември.

"Три екипа ще работят денонощно, за да го завършат", каза Явашев. Освен полипропиленовата тъкан, за проекта ще бъдат използвани 3000 метра червено въже, които могат да бъдат рециклирани.

Роден на 13 юни 1935 г. в България, Кристо напуска страната си през 1957 г. и живее в няколко страни, преди да пристигне в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод. Той почина в дома си в Ню Йорк през май миналата година.

Триумфалната арка, заедно с пламъка на гроба на незнайния воин, ще бъде достъпна през цялото 16-дневно изложение. Това ще е вторият подобен проект на Кристо в Париж след опаковането на моста Пон Ньоф през 1985 г. Така нареченият проект "L'Arc de Triomphe, Wrapped" също се финансира чрез продажба на рисунки и колажи на Кристо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
този тип атракции/изкуство увеличават туристическият поток м/у 10 и 100 пъти ... всеки за себе си си преценевя дали е красиво или не , дали му гали окото или не ... временни са , за ограничен кратък период ... обикновенно за проектите на кристо се наддаваха сериозни суми ... той си избираше къде и какво да опакова ... :))) ... мисля че това беше един от последните му ... каквото било това е . оттук нататък само клиповете по мрежата и снимки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
абсолютна тъъпотия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
retro_69
преди 2 години
Е,ако се питаше от теб,най-вероятно и за Триумфалната арка щеше да кажеш нещо подобно - " Хм промърмори хаджи Петър, метна поглед към него и рече: Три кила пироксилин му е майката! Сложи го в темеля, запали фитиля и камък върху камък няма да остане!" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ми светкай си без 1 тон *** - повече смисъл има.Тия *** после граф Монте Кристо - яде ли ги след това?А в твоят двор ли ги хвърлят?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 7
retro_69
преди 2 години
А бе и аз не разбирам много от изкуство,ама ако беше видял опакования Райхстаг - сутрин в едни цветове,на обед -други,привечер -трети,през нощта с изкуствена светлина -четвърти, слънчев ден -грее,в мрачен сивее и тн.....,може би щеше да си промениш мнението....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Jorkata
преди 2 години
Поредната простотия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Евроатлантически ценности - на всеки ш..и..т да му се вика: Уаааа.ау.у..у...у......у!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Уж все гоним еко, меко, а се хаби маса мизерия, да се опаковат сгради и това после му викат изкуство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още