IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В един рисков свят пътят към сигурността е осеян с долари

Изглежда американската валута има още място за движение нагоре, но силата ѝ в крайна сметка ще зависи от това какво ще каже и направи Фед

18:10 | 17.07.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Нуждата от сигурност в нашия все по-рисков свят кара инвеститорите да залагат, че ралито на долара ще продължи.

Доларовият индекс на Bloomberg се задържа близо до върха си от тази година, който достигна през март. Той напредна с 2,3% през юни, което е и най-голямото му месечно увеличение от март 2020 г. насам, когато пандемията разтърси рисковите активи.

Но най-впечатляващият аспект от сегашното поскъпване е това, че последният пик стана факт след срещата на ръководството на Федералния резерв през юни. След нея стана ясно, че награвянето на американската икономика кара централните банкери да очакват по-скорошно увеличение на лихвените проценти, дори още през 2022 г.

Само в периода 16-18 юни доларовият индекс се повиши с 1%.

Изглежда американската валута „има още място за движение нагоре“, коментира Майкъл Браун, старши пазарен анализатор на Caxton FX.

Доларът поскъпва с 2,5% от 1 юни насам. Това е в силен контраст със средния месечен спад от 0,3% на доларовия индекс, откакто пазарът се пречупи миналата година. В допълнение към това инвеститорите залагат все по-усилено, че доларът ще продължи да увеличава цената си.

Всичко зависи от Фед

Силата на долара в крайна сметка зависи от това какво ще каже и направи Фед оттук нататък. Честите появи пред медиите на членове на ръководството му дадоха тласък миналия месец, особено когато зачестиха разговорите за затягане на паричната политика.

В момента доларът се движи в обратната посока на доходността по американските държавни ценни книжа. Това може да е сигнал за връщане към миналогодишната популярна търговия, но в обратната посока. Тогава инвеститорите излизаха от залози, че валутата ще поскъпне, докато доходността постепенно се придвижваше все по-нагоре в очакване на отварянето на икономиката. Този път, обаче, доларът изглежда привлича нов интерес, а доходността намалява.

Налице е бичи сценарий за долара, ако Фед увеличи лихвите или сигнализира, че ще го направи, тъй като това ще увеличи търсенето за американски пари в сравнение с другите световни валути, докато американските инвеститори продават облигации.

В търсене на сигурност

„По-силният долар вероятно има повече общо с „ястребовото“ преосмисляне на очакванията за американската парична политика“, коментира още Браун от Caxton FX.

Следващият тласък за долара може да дойде от търсенето на сигурност на валутния пазар. Доказателство за това вече се вижда при представянето на валутите от групата на Г-10.

Традиционни валути убежище, като швейцарския франк и японската йена, водят своите събрата от Г-10 на валутния пазар този месец. Доларът може да ги последва, като според анализаторите тепърва предстои ново поскъпване към края на лятото с разпространението на новия делта вариант на коронавируса. Напомняйки за търговията от 2020 г., инвеститорите купуват облигации, технологични акции и долари, сигнализирайки, че заемат отбранителни позиции.

Междувременно развиващите се страни, които изостават в графика за отравянето и ваксинациите, са изправени пред последиците от пандемията. От Куба до Южна Африка недостигът на храни, спиранията на тока и задъхващите се икономики накараха инвеститорите да преосмислят експозициите си към валутите на тези страни. От средата на юни индексът на J.P. Morgan за валути на развиващи се пазари потъна с 1%, като последното понижение бе почти половината от спада му от началото на годината, последвало силно рали покрай ентусиазма от ваксините и икономическото отваряне през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 6
grainis
преди 2 години
Еврото може да замени долара в рамките на десетина години, ако ЕС въведе масово авангардни технологии от типа на "Зелен Трилион" - green-trillion.alle.bg и избяга далеч напред в развитието си, пред всички останали страни в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дребосък, гледай си смрадливата рубличка, че струва 80 за 1 долар и после дрънкай глупости! Твоите полусънародници (мама е дошла с 1 куфар преди 40 години от ссср, увиснала на врата на някой бачкатор) още във външни клозети ходят, той в паницата на богатите тръгнал да зяпа, застраховкопродавача изкълчен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
Императорът
преди 2 години
Каква сигурност във валутата на държава, губеща стремително влиянието си, затъваща катастрофално в дългове, политически несигурна, със загиваща култура, заплашена от гражданска война и/или разпад? Елена, клето девойченце, днес теб ли те хвърлиха на амбразурата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още