IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Tesla в Калифорния нарастват с над 85% през второто тримесечие

Регистрациите на Model Y в Калифорния скачат до 13 581 броя

20:43 | 16.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на нови електромобили на американския концерн Tesla Inc. в щата Калифорния нарастват с над 85 на сто през второто тримесечие на годишна база благодарение на силното търсене на Model Y, сочат данни на Cross-Sell, цитирани от Ройтерс.

Автомобилната компания на милиардера Илон Мъск отчита рекордно високи доставки през тримесечието от април до юни, избягвайки негативните ефекти от недостига на полупроводници, който помрачи операциите на концерните по света.

Регистрациите на Model Y в Калифорния скачат над седем пъти до 13 581 броя. 

Анализаторите очакват финансовия отчет на компанията за въпросното тримесечие, който ще бъде представен на 26 юли. Инвеститорите ще разберат дали скорошния спад в цената на биткойна ще се отрази върху представянето на Tesla поради нейната експозиция спрямо криптовалутата.

Общо за тримесечието продадените електромобили в 23 американски щата достигат 46 926 броя, от които Model Y е отговорен за над половината регистрации.

Общо за Калифорния продадените електромобили за периода възлизат на 23 556 броя, като щатът е отговорен за около половината от общите продажби на електрически коли във въпросните 23 щата.

През последните месеци Tesla увеличи цените на своите превозни средства, като през май Мъск заяви, че повишението се дължи на „големия натиск върху цените при веригите на доставка“, особено при суровините.

Данните за регистрациите може да не отразяват точно броя на доставените превозни средства през тримесечието, тъй като доставката след покупка в САЩ обикновено отнема около 30 дни.

По-рано тази седмица Tesla обяви, че ще започне да доставя произведени в Китай автомобили Model Y за Европа в рамките на няколко седмици. Първите превозни средства ще бъдат насочени към клиенти в Германия още през август, според DPA, която цитира официално съобщение на най-големия производител на електрически превозни средства в света.

Model Y ще се конкурира с премиум SUV (sport utility vehicle) модели, докато продажбите на електромобили продължават да нарастват ускорено в Европа. Автомобилът на Tesla е малко по-голям от първия електромобил на компанията за масовия пазар – Model 3.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още