IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ изпрати седмицата с превес на печелившите и нова компания в семейството

Основният индекс SOFIX записа ръст от 0,85% през последните пет борсови сесии

18:42 | 16.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Седмицата приключи позитивно за индексите на Българската фондова борса (БФБ – София), като броят на компаниите, търгувани на БФБ, нарасна с още една.

Основният индекс SOFIX записа ръст от 0,85% през последните пет борсови сесии, като в петък се повиши с 0,33%, минавайки над 566 пункта.

По-широкият BGBX40 нарасна с 0,15% в последния ден от седмицата, но две губещи търговски сесии го оставиха на червена територия за седмицата с лек спад от 0,04% до 124,450 пункта.

След пет поредни покачвания тази седмица секторният BGREIT прибави 1,45% към стойността си от понеделник насам, затваряйки на 157,900 пункта.

Петъчната сесия приключи с леко понижение за BGTR30, но за седмицата индексът нарасна с 0,56% до 603,650 пункта.

Оборотът на основен пазар в последната сесия възлезе на малко над 658 хил. лв., докато търговията с акции на пазара Beam генерираха оборот от бизо 17 хил. лв.

Седмицата беше успешна за общо осем дружества от най-ликвидните, като с най-много поскъпнаха акциите на „Доверие Обединен Холдинг“ АД, които прибавиха 6,25% към цената си.

Сред печелившите са още „Адванс Терафонд“АДСИЦ с ръст от 5,53%, „Градус“ с повишение от 0,69% и „Албена“, която прибави 0,59% към стойността на книжата си.

От страната на губещите от понеделник насам са четири компании, като най-голям спад в цената от близо 3% записа „Сирма Груп Холдинг“. Акциите на „Софарма“ поевтиняха с 2,82%, а тези на „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ заличиха 1,81%.

При другите технологични дружества на БФБ равносметката е спад за „Алтерко“ с 1,10% и борсова седмица без промяна за цената на „Телелинк Бизнес Сървисис груп“АД.

Лидер по оборот е „Еврохолд България“ АД с 690,9 хил.лв., а най-много сделки бяха сключени с акциите на „Доверие Обединен Холдинг“ АД – 131 сделки.

Тази седмица БФБ приключва и с още един член в семейството на малките и средни предприятия на пазара Beam, след като борсовият оператор безпрецедентно позволи права върху записани акции на „Импулс I“ АД да се търгуват преди вписване в Търговския регистър. Така компанията дебютира на борсата в понеделник на 12 юли, като поскъпна с 15% в първите часове на търговия. За седмицата книжата на дружеството поскъпнаха с 12,73% до 1,24 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още