IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън се отказа от план да избегне карантина след контакт с болен от COVID-19

Британският премиер и финансовият министър Риши Сунак смятаха се участват в експериментална програма, която щеше да им позволи да продължат да работят

14:56 | 18.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Британският премиер Борис Джонсън и финансовият министър Риши Сунак ще се самоизолират в съответствие с указанията на национално ниво, отказвайки се от силно критикуваните си планове да се включат в пилотна програма, която щеше да им позволи да продължат да работят, предава Ройтерс.

Обратният завой се случва ден след като здравният министър Саджид Джавид съобщи, че е дал положителен резултат за COVID-19 в момент, когато реакцията на правителството на коронавирусната пандемия е под засилено наблюдение.
Почти всички оставащи ограничения в Англия ще бъдат отменени в понеделник въпреки ръста на заразените, тъй като министрите възлагат доверие на напредъка във ваксинационната програма.

Случаите растат с над 50 хил. дневно, а стотици хиляди британци трябва да се самоизолират за десет дни, което създава затруднения на работодатели и на родители, води до отмяна на влакове и принуждава някои бизнеси да затворят врати.

Правителството съобщи в 7 ч. по Гринуич, че Джонсън и Сунак са били в контакт с човек с COVID-19 и ще участват в експериментална програма, която ще им позволи да продължат да работят вместо да се самоизолират.

Но по-малко от три часа по-късно решението беше променено след критики от избиратели, политически опоненти и собственици на бизнеси. „Той няма да участва в пилотната програма и ще продължи да провежда срещи с министри от разстояние“, съобщи говорител.

Джонсън ще се изолира в премиерската си резиденция „Чекърс“.

Политици от опозицията заявиха, че е лицемерно Джонсън и Сунак да се изключват от някои правила. „Борис Джонсън и Риши Сунак отново се измъкват, мислейки, че правилата, които всички ние спазваме, не важат за тях“, заяви лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър. „Начинът, по който се държи премиерът, създава хаос, води до лошо управление и има смъртоносни последици за британското общество“, допълни той.

Сунак се съгласи с критиките към първоначалното им решение. „Признавам, че дори създаването на усещане, че правилата не са еднакви за всички е погрешно“, написа той в Twitter.

Управлението на пандемията от правителството е съпътствано от събития, които подкопават доверието на обществото – последният случай беше с тогавашния здравен министър Мат Хенкок, който беше заснет да целува консултантка в нарушение на правилата за социална дистанция. По-късно той подаде оставка.

Министърът за жилищната политика Робърт Дженрик потвърди, че правителството ще изпълни плана си „ден на свободата“ в понеделник с отмяната на изискването за носене на маски, премахване на ограниченията за събирания и разрешаването на повторното отваряне на високорискови бизнеси.

Министрите твърдят, че ваксинационната програма, при която 87,8% от населението има една доза от ваксината, а 67,8% са с две дози, до голяма степен е скъсала връзката между случаите на заразени и смъртността.

„Последния път, когато имахме случаи на днешното равнище, броят на хората, които умираха от вируса, беше 30 пъти по-голям от броя им днес“, заяви Дженрик пред ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още