IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ постигна сделка за повишаване на петролния добив

Нови базови линии за някои страни членки ще прибавят 400 хил. барела дневно от август

16:02 | 18.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

ОПЕК и съюзниците ѝ постигнаха споразумение за повишаване на петролното производство в момент на растящи цени след компромис при изчисляването на производствените квоти на някои от най-големите страни членки, предава Financial Times.

Страните от групата ОПЕК+, включваща ОАЕ, Саудитска Арабия, Русия, Ирак и Кувейт, ще получат по-високи производствени базови линии -  победа за Абу Даби, която заплаши да осуети сделката в началото на този месец.

Резултатът от дълго отлаганата среща трябва да доведе до по-висок добив на петрол от страните членки през идните месеци, след като цените на петрола нараснаха до най-високото си ниво от три години насам и заплашиха да попречат на възстановяването на икономиката след пандемията от COVID-19.

Първоначално ОПЕК+ ще добива допълнителни 400 хил. барела дневно всеки месец от август, увеличавайки добива с общо около 2 млн. барела дневно до края на годината. Повишаването на месечния добив ще продължи догодина, като ОПЕК+ съобщи, че удължава сделката до декември 2022 г. спрямо април 2022 г.

„Участниците на срещата отбелязаха засилването на основите на пазара, като търсенето на петрол показва ясни знаци на подобряване“, съобщи ОПЕК+ в комюнике.

Въз основа на споразумението базовата производствена линия на ОАЕ, която се оплака, че предишната не отразява растящия производствен капацитет, ще нарасне до 3,5 млн. барела дневно спрямо 3,2 млн. барела дневно в момента, съобщиха запознати с разговорите източници.

Саудитска Арабия и Русия ще получат увеличение на базовите си линии до 11,5 млн. барела дневно спрямо 11 млн. барела дневно днес, а базовите линии на Ирак и Кувейт също ще бъдат повишени със 150 хил. барела дневно до съответно 4,8 млн. барела дневно и 3 млн. барела дневно.

Групата на сраните производителки понижи добива с близо 10 млн. барела дневно в разгара на блокадите и забраните за пътувания през април 2020 г., които подкопаха търсенето, но започнаха бавно да увеличават производството с повторното отваряне на икономиките.

Добив от около 5,8 млн. барела дневно остава извън пазара, но се очаква по-голямата част от него да се завърне до края на 2022 г.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват до три годишен връх над 75 долара за барел с възстановяването на търсенето, а трейдъри предупреждават, че пазарът бързо се затяга.

Остават въпроси дали възстановеният обем от ОПЕК+ ще е достатъчен за значително понижаване на цените през идните месеци, тъй като се очаква търсенето да продължи да расте.

Оплакванията на ОАЕ за базовите линии осуетиха сделката по-рано този месец и разкриха разрива между Абу Даби и Рияд – Саудитска Арабия по традиция е най-влиятелният член на картела.

Разговори тази седмица със саудитски представители положиха основите за компромиса.

Решението за повишаване на базовите линии за производство на други големи страни членки изглежда е взето, за да се избегне разрив в по-широката група, въпреки че е малко вероятно да доведе до по-високи производствени цели до следващата година, когато изтича първоначалната сделка през април 2022 г. Съществуващата базови линия ще остане в сила дотогава, съобщи ОПЕК+.

Следващото заседание на картела ще се проведе на 1 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още