IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калоян Методиев: След изборите има повече въпроси, отколкото отговори

Избирателната активност и оттеглянето на Николай Василев от бъдещия кабинет коментираха политолози и социолози

11:40 | 19.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Има такъв народ" държи да се наложи, да се превърне в център на политиката в България и да срути системата. От началото до края имат деструкция с цел акумулиране на повече гласове за себе си. Това мнение заяви пред БНТ политологът и бивш началник на кабинета на президента Калоян Методиев.

Той смята, че след изборния резултат има повече въпроси, отколкото отговори.

„Вкарва се повече напрежение в политическата система, отколкото успокоение“, посочи Методиев. Според него се хвърлят абсурдни предложения, за да не може да се направи правителство, ИТН да влязат в ролята на жертва и да се отиде към трети избори с президентските. По думите му тезата за избори "две в едно" - предсрочни парламентарни и президентски, се лансира все по-усилено.

Методиев отбеляза, че още преди изборите на 4 април президентът е взел страна в изборния процес с призива си за подкрепа на "новите".

"Не е случайно, че това е проект, замислен още преди първите избори през април - за реализиране т.нар. референдум през вота на суверена. Това става само чрез мнозинство в парламента. Е, няма да го получат - и първия, и втория не го получиха“, коментира политологът.

Той обаче не изключи варианти за договорки и продължаване живота на служебния кабинет, „който се държа като всичко друго, но не и като служебен кабинет“. „Не ни чакат спокойни времена“, прогнозира Методиев.

Поведението на ИТН

Политологът е категоричен, че в посланията и действията на ИТН има разминаване. Той очаква все повече да се отваря ветрилото с конфликти с хора и институции, като по думите му това е било заложено априори в живота на служебния кабинет и е избухнало при всички сектори.

„Правителството е съставено от военни и когато 40 години основната ти задача е "превземи, завладей, хвани или убий", няма как да е по друг начин“, заяви Методиев. Той заяви, че това служебно правителство генерира скандали и изтъкна, че ще трябва да се направи доста сериозна ревизия, след като приключи управлението си.

„След края на мандата на служебното правителство се търси популисткото начало, отколкото рационалният момент. Нови предсрочни избори могат да променят нещата към по-лошо, предупреди политологът. – Държавата ще плати цялото това упражнение, защото няма как да се издържи социалната и здравна система при перманентен политически процес, който затъва в скандали, корупция и безвремие.“

По отношение на процесите в БСП Калоян Методиев заяви, че пътят пред БСП е консолидацията. Той обаче смята, че вътрешната опозиция е била употребена и ще бъде употребена за реализация на чужди планове. „Корнелия Нинова е единственият човек, който не се огъна и беше истинска опозиция“, посочи Методиев.

Избирателите

Изборният експерт Стоил Стоилов и Даниел Пейчев от Българска асоциация по изборни системи коментираха по bTV, че на 11 юли станахме свидетели на най-ниската избирателна активност на парламентарни избори у нас - 42,19%, която може да се сравни само с тази на вота за европарламент.

Според тях спадът на активността при ромите се дължи вероятно на натиска, който оказа служебното правителство върху подозираните за непочтени методи за гласонабиране.

Обяснението е във въведения машинен вот, който свали интереса заради елемента на технологичен и образователен ценз.

„Причина можем да търсим и в умората на българския избирател от избори - втори подред парламентарни. Може да се анализира и дистанцираността на политиците от избирателите, те са по-далеч от електората“, смята Пейчев.

Той коментира плюсовете на машинния вот, които се отразиха положително на изборната администрация, която предаде книжата бързо и без опашки.

Стоилов обаче съветва да има и контролно броене, което да е ясно заедно с официалните резултати от вота, за да няма никакви съмнения за манипулации.

И двамата експерти са на мнение, че въпреки увеличения брой секции в чужбина това не е повлияло на активността там, като увеличението на отишлите да дадат своя глас е около 100 гласа на секция във Великобритания.

Проектоправителството

Бившият председател на Народното събрание и бивш депутат от НДСВ доц. Борислав Великов смята, че е било неправилно кандидатурата на Николай Василев да се оттегли.

По БНТ той заяви, че Николай Василев е щял да бъде "един успешен министър-председател".

"Това, че е бил в НДСВ, също не е някакъв черен печат, който да му е сложен, тъй като той беше един от успешните министри и в 39-ото Народно събрание и по време на 40-ото Народно събрание", посочи Великов.

По думите му когато е имало тройна коалиция, мнението на ДПС е имало някакво значение, но това не значи, че то е било определящо.

"Упреците са неоснователни и това, че той е от старите муцуни, също е неправилно, тъй като той е на около 50 години - точно в зрялата възраст за един министър-председател, с много опит, през всичките години, когато не е бил в управлението, се е занимавал с финансови и икономически въпроси, ясни са му и капиталовите пазари", смята доц. Великов.

Според него от пресконференцията на ИТН в петък се е видяло, че Николай Василев си е написал домашното с изреждането на 240 приоритета.

Доц. Великов е сигурен, че това ще бъде една добра реклама за него и за ръководените от него дружества, които са във финансовата и икономическата сфера.

"Засега "Има такъв народ" и Слави са толкова непредвидими, че не може много да им се отрази към момента. Ако обаче това оттегляне е и цената на известно, не чак унижение, но неблагоприятно въздействие върху самия Николай Василев и може би други, които ще бъдат сменени по-нататък от проектосъстава, е да се постигне малко по-голяма отстъпчивост по отношение на повече диалогичност с другите политически сили, които подкрепяха протеста и промяната - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", това би било може би положително", коментира той.

Доц. Великов съветва "Има такъв народ" да намерят добрия тон - и политически, и по отношение на поведение към журналисти. Той смята, че все още шансът да бъде излъчено правителство не е пропуснат.

Бъдещи коалиции

"С напредване на времето се изчерпва възможността за съставяне на правителство. В сърцето на кризата е, че ИТН са първи по резултат, но в класическия политически смисъл не са победители. 1/4 от вота не им носи достатъчно политическа легитимност", посочи в студиото на Bulgaria ON AIR политологът Цветанка Андреева какви са възможностите  за бъдещ кабинет, съставен по предложение на партията на Слави Трифонов.

Социологът Кольо Колев изтъкна, че са няколко възможностите пред ИТН. „Едната е да ги осени разум свише и да разберат, че не са началото и края на всички неща, и че политиката е въпрос на диалог и изкуството на възможното. Те искат невъзможното - цялата власт с 1/10 от всички избиратели и 1/4 от отишлите да гласуват", пресметна той.

Той оцени последните ходове на Слави Трифонов и партията му са "арогантни и нагли", като с тях те отблъскват останалите възможни коалиционни партньори.

По думите на Андреева ситуацията пред ИТН е станала особено сложна, след като те се обвързаха със стар и изконсумиран елит, издигайки Николай Василев за кандидат-премиер. Затова е нужно да намерят заявка не просто за временна подкрепа и плаващи мнозинства, а дългосрочна визия.

"Иначе от партия на бунта, от партия водач, която ще изчегъртва системата, ще се наложи да послужат за изтривалката на това изчегъртване", подчерта тя.

Кольо Колев е убеден, че единствено "Демократична България" имат реални възможности да съставят правителство, ако получат третия проучвателен мандат.

Андреева обаче не вижда как партиите ще успеят да се съберат, тъй като липсва алтернатива на ГЕРБ.

"Кризата на политическата ни система е липсата на алтернатива. Идеологията на протеста беше сваляне на ГЕРБ от власт и "после ще видим", направи анализ на политическата ситуация тя.

Андреева смята обаче, че алтернативата на ГЕРБ е несъстоятелна и „идеологията не може да сплоти това мнозинство".

"Има такъв народ" се намират в сърцето на бъдещата политика, смятат двамата експерти, който прогнозираха нови избори, които „няма да решат от само себе си проблемите и може да стигнем до тежка ситуация, която никой да може да владее“.

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още