IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да изхвърли 20 хил. дози ваксини на AstraZeneca

Страната е на последно място в Европейския съюз по брой поставени ваксини, твърди директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата

13:25 | 19.07.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

20 хил. дози ваксини на AstraZeneca, които са с изтичащ срок на годност в края на юли, може да бъдат унищожени. Това заяви пред bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„До този момент бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени за употреба. Бяха създадени редица възможности за ваксинация. Наблюдаваме обаче намален интерес от страна на населението. Заради това се губят дози от многодозовите флакони“, каза той и добави, че близо 2 млн. дози са поставени, налични са 2,8 млн.

Кирилов призна, че България е на последно място в Европейския съюз по брой поставени ваксини, а причината в момента е липсата на интерес от страна на населението. Водят се и разговори с Европейската комисия за регулиране на доставките през следващите месеци съобразно интереса към ваксинацията у нас. 

Относно това дали ще има нужда от трета доза ваксина директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата уточни, че се провеждат редица изпитвания, а първите резултати се очакват в средата на август.

„Наблюдава се тенденция да спада защитният ефект на ваксината след 6 месеца, но това не означава, че е недостатъчен“, уточни той.

По думите му до момента няма големи загуби на дози от препаратите. Кирилов напомни, че има решение на Министерския съвет да се дарят 172 500 дози на Бутан. Той допълни, че се водят преговори със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, за да се предоставят ваксини.

"Важното е в следващите месеци за всички количества, които са в повече в ЕС, да се намери механизъм за дарение и препродажба", коментира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 2 години
Ще видим тая работа. При положение, че ваксинирани и то политици вече се самоизолират заради това, че са били контактни, на някои вече им е и положителен теста, т.е. ваксината не е оная манна небесна както си мислеха.Пускат вече разни новини, които завоалирано казват, че ваксината не те предпазва напълно от вируса, а само уж по-леко го минаваш..... със слаба имунна система и ваксиниран и неваксиниран все си прецакан.Половината заразени в Израел всъчност са напълно ваксиниани.Все още сме на етап проучване ефекта от масовото прилагане на препаратите...Редица учени твърдят, че ваксината ще направи вируса далеч по-агресивен в мутациите.Та тая работа със задължителното ваксиниране ми се струва голяма хапка за преглъщане и може и да решат да не поемат такъв риск.Ако го решат все пак ще сведем глави и ще дадем рамо, няма как. Но дотогава - благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
мише , досега парите за медицина не са ми били проблем , да чукнем на дърво надявам се така и да бъде занапред ... слушам личният си лекар , а той каза че не трябва да се ваксинирам , щом продължавам да държа ниво на антитела по-високо и от ваксиниран ... :))) ... но , важните за мен хора ги ваксинираха , а и от приятелчетата май всички са ваксинирани вече ... който иска да се пробва на вируса , успех ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
причината в момента е липсата на интерес----причината е липса на доверие!!! Интерес имаш към неща от които разбираш и които те интересуват, към ваксинирането се подхожда с доверие... и от тук вече трябва да ви е ясно, защо сме последни.. и там ще си останем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
в момента се обсъжда на европейско ниво да влезе в задължителния имунизационен календар ваксинирането против ковид19 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
petrg5s
преди 2 години
Което шимпанзе мисли че имало дискети и чипове във ваксините,просто да не се лекува в последствие от Ковид и това е.Елементарно е ! Аз не съм съгласен моите данъци да се изразходвар за скъпо и прескъпо лечение на некви първобитни *** с 3 гънки в мозъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
ми аз виждам в момента в Колонията хора без маски и които не щат да се ваксат .... само 10% ваксани само, нема изгледи да стаме повече, дори и циггганьорите не щат, а те не четат мойте конспирации монспирации тъй че .... мдааам защот на тех им е вродено чувството за оцеляяне и не са малоумнни кат интелектуалци кат вас .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
що бе бодни се за ко да отиат инжексиите зиян, нали са "без пари" ?? ..... аз ше пропуснем или по-скоро ше изчакам ъпгрейт на чиповете у ваксините .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Mechkata
преди 2 години
Здравноосигурителните права на самоосигурявящите се лица се прекъсват, когато те не са внесли повече от три месечни вноски за период от 36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. В такъв случай те са длъжни да заплащат оказаната им медицинска помощ. Правата им се възстановяват, след като платят всички здравни вноски, които се дължат през последните 36 месеца до месеца, когато желаят да получат медицинска помощ.Да четеш някъде, че си длъжен да заплатиш оказаната медицинска помощ ако не си ваксиниран?!?! Не случайно ваксинацията е пожелателна, не препоръчителна и не задължителна...Здравноосигурителните вноски обаче са задължителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
мише , още ли не си се престрашил ... ?! аз продължавам да поддържам високо ниво на антитела , над 3500 , а е минала вече повече от една година откакто го изкарах ... май ще се размина тази година с ваксината ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Solar Power
преди 2 години
А ти ако искаш не се ваксинирай няма проблеми. Хубаво е обаче някак да се откажеш от болнична помощ в случай на корона вирус.... или поне да си последен приоритет :) Имам няколко познати антиваксери които вече са на онзи свят ..... ходеха без маски бяха смели и т.н. но по някой път господ не обича смелите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още