IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Англия посреща "Деня на свободата" с хаос и растящи случаи на COVID

Въпреки премахнатите ограничения здравните власти наредиха на стотици хиляди британци да се изолират след контакт с болни от коронавируса

18:14 | 19.07.21 г. 6
<p>
	<em>Борис Джонсън. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Борис Джонсън. Снимка: Архив Ройтерс

На 19 юли Англия премахна и последните ограничения, свързани с пандемията от коронавируса, и британският премиер Борис Джонсън нарече това "Деня на свободата". Но в същото време новите случаи вече надхвърлят 50 хил. на ден, а много бизнеси се оплакват от хаос с карантинираните, пише в коментар Ройтерс.

Повече от година британците стриктно трябваше да спазват правителствените мерки за карантина, носене на маски на открито и закрито, затворени бизнеси и други рестрикции, целящи ограничаване на разпространението на коронавируса. Но сега 68% от населението на страната вече има две поставени дози и според премиера Борис Джонсън е време ограниченията да се премахнат.

"Ако не го направим сега, ще започнем да се питаме дали изобщо някога ще го направим", коментира той в изявление към нацията на фона на растящите нови случаи.

Само часове по-рано самият Джонсън беше принуден да се самоизолира, макар и да се опита да го избегне, след като беше в контакт със здравния министър, дал положителен тест за коронавирус. Саджид Джавид е ваксиниран с две дози ваксина срещу вируса и коментира, че има само слаби симптоми.

Група учени от целия свят вече предупредиха, че поведението на Джонсън е неетично и застрашава цялата планета. В писмо, публикувано в сп. Lanset 1200 учени и здравни съветници коментират, че по този начин може лесно да се появи нов вариант на вируса, който да избягва защитата на ваксините.

лондон лондон

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Великобритания е транспортен хъб и всеки нов вариант може лесно да се пренесе в останалия свят - това вече се видя с появата на алфа варианта, засегнал Европа, а вероятно Великобритания има водеща роля и в разпространението на делта варианта, коментират още те, цитирани от CNBC.

До голяма степен случващото се в момента в Англия е експеримент - ако ваксините не допуснат тежко протичане на болестта, макар и новите случаи да растат стремително, то и решението на Джонсън всъщност дава изхода от най-тежката здравна криза в последните години. Но ако той се провали - блокадите ще завалят.

На този етап нещата не стоят много добре. Приложението на здравните власти е наредило на стотици хиляди британци да се самоизолират заради контакт с болен от коронавируса. Компаниите се оплакват, че служителите им липсват, за да рестартират бизнеса. Магазините пък предупреждават, че щандовете им бързо се опразват.

Самите британци са разделени относно мерките - някои искат те да продължат, опасявайки се, че вирусът убива и препълва болниците, а за други е крайно време те да бъдат премахнати.

Краят на ограниченията беше отбелязан тази нощ (19 юли) с музикален фестивал и хората танцуваха цяла нощ по улиците на Лондон, разказва още Ройтерс. "Искам да танцувам, да слушам музика на живо, искам да усетя настроението да съм на концерт, да съм с други хора", споделя 31-годишната Джорджия Пийк.

Великобритания е седма в света по брой смъртни случаи от коронавируса - почти 129 хил. Прогнозите са, че новите случаи сега много бързо ще се разраснат.

Все пак Джонсън разчита на успешната си ваксинационна кампания - 87% от пълнолетното население в страната вече има поне една доза ваксина, а 68% - напълно завършен курс. Дневните смъртни случаи са 40, далеч под рекордите от около 1800, регистрирани през януари 2021 година.

Засега властите в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия не споделят ентусиазма на британския премиер и ограниченията остават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Georgi87
преди 2 години
тука на есен ни чака същото и то с 15 % ваксинирани не ми се мисли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
fon
преди 2 години
В статията се пропуска вероятно умишлено, за да се говори за хаос че в Англия заразените са над 2 пъти повече от тези в Русия в момента, но умират 20 пъти по-малко хора на ден, защото са ваксинирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
пикам ти се на свободата и най вече на цената и !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"87% от пълнолетното население в страната вече има поне една доза ваксина, а 68% - напълно завършен курс. .. " ................ и идиотията продължава ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Свободата си има цена. Дори и в пандемия.Друг е въпросът, че някои управляващи постоянно търсят начини хората сами да се откажат от свободите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Нека обратното броене до следващото затваряне започне СЕГА.Залагам на връщане на голяма част от рестрикциите до 3-4 седмици.Дали те вършат някаква работа е съвсем друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още