IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се голямата лятна корекция?

Dax и Euro Stoxx 50 отчетоха най-големите дневни понижения от повече от година. Следващите няколко сесии ще решат дали ще има голяма корекция

08:17 | 20.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Фондовите борси страдат от "Делта блус": Опасенията за ново нарастване на случаите с коронавирус поради делта варианта се увеличава, а цените на акциите падат. Например на Wall Street американският индекс Dow Jones падна със 725 пункта, или 2,1%, най-големият спад за тази година. В Германия Dax също отчете минусов рекорд със спад от 2,6 процента. Акциите, свързани с въздушния трафик, туризма и стоманата, са особено засегнати.

Като цяло актуалните новини са всичко друго, но не и назидателни и са в настроение за четвърта вълна в началото на есента. От друга страна, Dow дори отчете минуси от над 1000 пункта цели шест пъти през 2020 година.

И така – според стратезите основната причина за пониженията са нарастващите страхове от подновяване на избухванията на пандемията, което може да забави икономическото възстановяване. JP Morgan например очаква, че предстоящата четвърта Covid-вълна във Великобритания, където току-що бяха облекчени всички ограничения за ежедневието, ще продължи значително по-дълго от втората и третата. 

Сега инвеститорите се питат: свърши ли времето за последващите покупки? Големият срив ли се задава?

Като цяло специалистите все още не се притесняват от ценови срив през последните няколко дни. Робърт Халвер, ръководител на стратегиите за капиталовия пазар в Baader Bank, казва: „Бих се притеснил само ако инвеститорите продаваха заради продаването само по себе си“. Халвер обаче не наблюдава такава типична паника, придружена от високи обеми на търговия.

Уве Щрайх, пазарен стратег в Landesbank Baden-Württemberg, също е спокоен за ситуацията. „Трябва да изчакаме следващите няколко търговски дни, но все още не се страхувам от спирала надолу“, казва той пред Handelsblatt. Едно нещо обаче е ясно за него: „Оценките на борсите бавно се изчерпват“.

Това отдавна се подчертава и от редица други стратези. „Със сигурност предупредихме твърде рано за лека корекция на фондовите пазари, но може да отнеме известно време между това да бъдеш прав по принцип и да си прав", казва Щрайх.

За корекция специалистите говорят, когато се стигне до понижение с поне десет процента в сравнение с последната висока цена. Dax достигна последния си рекорд за всички времена миналата сряда с 15 811 пункта. Така че до ниво от около 14 200 пункта всичко би било в нормалните граници.

През летните месеци, когато обемите на търговия са по-ниски, корекциите са дори малко по-високи. През 2017 и 2019 г. лятната корекция приключи след минус от дванадесет процента. Това би означавало спад до 13 913 пункта за Dax тази година.

В началото на седмицата нямаше конкретна причина за пониженията. Според Щрайх „много неща са се натрупали“. Сред тях се включва по-бързото разпространение на особено заразния делта вариант на коронавируса. „Инвеститорите се опасяват, че скоро може отново да има повече пандемични ограничения“, казва той. В крайна сметка данните за заболеваемостта за страни като Великобритания, Нидерландия, Испания или Португалия са в пъти по-високи от преди година.

Халвер от Baader Bank също смята, че основната причина за последните сривове е страхът, че ново разпалване на пандемията ще удари страните и в икономически план. Улрих Лойхтман, валутен стратег в Commerzbank, намира това за разбираемо: въпреки масовите ваксинации връщането към „нормалността от преди коронавируса“ му се струва съмнително.

Несигурността на инвеститорите за икономиката е очевидна и на пазарите на облигации. Инвеститорите отново паркират все повече от парите си в считаните за сигурни държавни облигации. Цените им се повишиха съответно в понеделник, а  обратно, доходността значително спада.

Доходността по десетгодишните германски държавни облигации спадна с 0,04 процентни пункта до минус 0,39 процента. За последно тя беше толкова ниска през февруари. В САЩ съпоставимите десетгодишни държавни облигации имаха доходност  около 1,18%, което също е най-ниското ниво от преди пет месеца. Доскоро тя достигна почти 1,8%.

Все още пазарите не са забравили и опасенията за инфлацията. Има се предвид и опасението, че Федералният резерв на САЩ (Федералният резерв) в частност може да загуби контрол над цените и по-специално инфлационните очаквания - а след това ще бъде принуден да забави затягането на паричната политика много по-сериозно. През последните няколко месеца обаче подобни притеснения обикновено се свързват с нарастващите доходности на облигациите - обратното на сегашната тенденция.

С оглед на тази смесена ситуация преди всичко цикличните акции, т.е. акциите, които са силно зависими от икономиката, станаха обект на разпродажби в началото на седмицата. Слабостта на компоненти като Airbus, Amadeus и MTU, които са свързани с авиацията, също се оказа поразителна.

Отделни компании очевидно са пострадали и от свързаното с голямото наводнение бедствие в части от Германия и Белгия. Тъй като тук се очакват застрахователни щети за милиарди евро, акциите на Munich Re, най-големият презастраховател в света, бяха подложени на натиск.

Опитът обаче показва, че след скъпи катастрофи презастрахователите често са в състояние да получат по-добри условия от първичните застрахователи, техните клиенти. А за RWE имаше съобщения, че добивът на лигнитни въглища е нарушен поради водните маси и че работата на голямата електроцентрала Weisweiler е била нарушена.

През последните години и месеци акциите бяха до голяма степен задвижвани в една или друга посока от хлабавата парична политика на Федералния резерв на САЩ. Неговият председател Джеръм Пауъл многократно беше дал ясно да се разбере, че възнамерява да се придържа към курса си, докато американската икономика, особено пазарът на труда, се възстанови още повече.

Той смята повишаването на инфлацията до над пет процента за временно. Междувременно обаче се засилват гласовете, които предупреждават, че инфлацията може да продължи много по-дълго и по този начин да се затвърди. Самият Пауъл също се появи малко по-загрижен на скорошно изслушване в Конгреса.

Всичко това ни напомня за една мисъл на британския икономист Джон Мейнард Кейнс, който също беше запален играч на фондовите пазари: „Три неща подлудяват хората - любов, ревност и изучаване на цените на акциите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още