IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Дамянов: Състоянието на българското здравеопазване е критично

В системата има огромни пари, но те се харчат нерационално, твърди управителят на Центъра за интегративна медицина и специалист по онкология

09:39 | 20.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Състоянието на българското здравеопазване е критично. Това заяви пред БНТ управителят на Центъра за интегративна медицина и специалист по онкология д-р Христо Дамянов.

Според него Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) се източва „масово и от всички“. Той посочи пример с пациент, на когото на два пъти е премахната простатната жлеза и показа документите за това, че на пациент през 2005 г. му отстраняват жлезата. Според издадените на същия пациент епикризи през 2011 г. простатната му жлеза отново е отстранена. 

"Правилата се нарушават заради една здравна система, която е извън всякаква логика и всякакъв смисъл. Тази здравна система беше създадена през 2001-2002 г., като включваше и НЗОК, и клиничните пътеки, заимствани от австралийския модел", обясни Дамянов.

Той определи системата като пълен провал и призова колегите си от "Пирогов" да си припомнят какво се е случвало след въвеждането на тази система - след 2002 г. има множество протести на лекари и то за премахването ѝ.

Дамянов определи опитите на служебния здравен министър да коригира проблемите като „начални опити“. Според управителя на Центъра за интегративна медицина здравеопазването се нуждае от една цялостна радикална промяна, която е свързана с огромни политически и икономически интереси, бизнес интереси, както и от цялостна концепция.

В здравеопазването има огромни пари, но те се харчат нерационално, категоричен е д-р Христо Дамянов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още