IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спецпрокуратурата прави финансова експертиза на "Барселонагейт"

Досъдебното производство събира доказателства за произхода на средства за къщата в испанския град, като делото е за пране на пари, съобщи Валентина Маджарова

13:54 | 20.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка Simon Dawson/Bloomberg

По т.нар. казус "Барселонагейт" миналата година има образувано досъдебно производство, по което тече интензивно разследване, допусната е финансова експертиза, целта на която е "събиране на доказателства за произхода на едни средства". Делото е образувано за пране на пари, съобщи ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че по случая първоначално е имало проверка, по която бившият министър-председател Бойко Борисов е дал обяснения.

"В процесуално качество не е разпитван, но това е тактика на разследването", обясни Маджарова и добави, че все още няма повдигнати обвинения по делото.

По думите ѝ дела не се образуват срещу лица, а при данни за престъпление. „Не е нужно да има неопровержими доказателства за вина на лице, а за наличие на престъпление“, уточни тя.

Investor.bg припомня, че казусът, свързан с конкретна къща в Барселона и пране на пари, се появи в медиите в началото на 2020 г. В него беше замесено и името на Бойко Борисов. По случая испанските власти проведоха разследване. Тяхната прокуратура се самосезира по публикация в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари.

Според изданието полицията в Каталуня и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към международна схема за пране на пари, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

В началото на юли Испанската специализирана прокуратура прекрати разследването по "Барселонагейт". Това съобщи с писмо до медиите съпругът на Борислава Йовчева Йордан Христов. Съпругът на манекенката посочва, че в хода на проверката никога не са присъствали имена на български политици, не са били повдигани обвинения и не е имало финансови или данъчни претенции от страна на испанските власти.

Главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лусон Кановас изпрати в официално писмо до българския евродепутат Елена Йончева, в отговор на нейно питане за актуалното състояние на разследването. От него стана ясно, че разследването е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
В началото на юли Испанската специализирана прокуратура прекрати разследването по "Барселонагейт". Точка . Обаче да се чопли и чегърта е толкова сладко бе, мааму. И каква прекрасна шумотевица и пушилка се вдига ! Пък нека после оня ходи да доказва, че няма сестра .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още