IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адв. Николай Василев: България винаги е била привлекателна за инвестиции

Няма статистика каква част от чужденците, придобили българско гражданство, остават, казва експертът

17:08 | 20.07.21 г. 2
Адв. Николай Василев: България винаги е била привлекателна за инвестиции

България винаги е била привлекателна дестинация за инвестиции още от приемането ни в Европейския съюз през 2007 г. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адв. Николай Василев от „Респект консулт“.

„Последните години има много благоприятни тенденции, които спомагат нашата държава да става още по-желана дестинация за чужденци от трети държави, извън Европейския съюз. Скоро ще бъдем приети в еврозоната, също така се говори и за влизането ни в Шенген. Това ще улесни много повече и пътуването в Европейския съюз на всички, които ще получат съответното българско гражданство“, каза гостът.

Развитието на икономиката е предпоставка чуждестранните предприемачи да инвестират в нашата страна. Въпросът е дали ще използват страната ни за входна врата към Европейския съюз, или просто искат да живеят и работят тук, каза още Василев. 

По думите му всеки има дълбоко лични мотиви за идването си в България, които не винаги споделя, но ползите, които чужденците биха придобили чрез българско гражданство, са безпрепятственото пътуване и евтиното образование.

Няма статистика каква част от чужденците, придобили българско гражданство, остават, но се води статистика за чужденците, които са получили българско гражданство срещу инвестиции. Броят им е по-малък в сравнение с другите държави на Балканския полуостров.

„България в момента е с единствената работеща програма за придобиване на право на пребиваване и гражданство срещу инвестиции“, каза гостът.

Зеленият инвестиционен паспорт ще продължи тази практика и няма да бъде закрита тази възможност, уточни още той и добави, че от 2013 г. до 2021 г. в Министерството на правосъдието има общо 455 преписки за придобиване на българско гражданство на лица, направили инвестиция у нас. Като 246 са вложили над 1 млн. лева.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Има обаче статистика с каква националност са желаещите - и тя е на държави от третия свят. Което ясно показва и що за "инвестиции" правят, най-вече в подкупи и криминална дейност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Тъй ли?Хич не си личи.280 млн евро чуждестранни инвестиции за периода до май,тва е сума равна на 3-4 големи апартамента в Ню Йорк или Сингапур.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още