IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Единствено ваксинацията може да предотврати ново затваряне

Планът за ваксинация изостава и това е социален проблем, който ще увеличи натиска върху здравната система, посочи д-р Александър Симидчиев

11:21 | 21.07.21 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Четвъртата вълна на Covid-19 ще започне да набира сила в България през август. Това прогнозира математикът проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Изчисленията казват следното нещо: Сега сме в ръцете на РЗИ-тата на доц. Кунчев и на отпускарския сезон. Вирусът ще настъпва полекичка през август месец и аз ви казах, ако сме под 1500 случая в края на август, това ще е добре, след което отпускарският сезон ще свърши и тъй като капацитетът на РЗИ-тата е ограничен, вирусът ще пробие, така че някъде втората половина на септември ние ще сме изправени вече пред проблеми", очаква той.

Статистиката показва, че Старият континент остава един от най-силно засегнатите региони в света с 27% от заразените и 31% от починалите в световен мащаб. Европа стана първият регион в света, надхвърлил прага от 50 милиона случая на коронавирус, след като по-заразният делта вариант предизвика рекордно увеличаване на новите случаи.

Според експерти единственият начин да се предотврати следващо затваряне на държавата е ваксинацията.

Проф. Николай Витанов е на мнение, че тази есен медицинският персонал в България ще бъде подготвен. Въпреки това той остава скептичен в прогнозите си за четвъртата вълна на Covid-19.

"България за тази вълна ще бъде по-подготвена от гледна точка на медицински персонал, тъй като този персонал вече мина през три вълни. Друг е въпросът, че когато имате подготвен медицински персонал, а генерали - без опит, образно казано. Войниците да са опитни, а офицерите да не са, знаете ли какво пише Сун Дзъ по този повод - че не ви чакат добри времена", коментира математикът.

Проф. Витанов очаква да има ново затваряне на държавата, ако не се вземат нужните противоепидемични мерки навреме.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев очаква делта вариантът да достигне своя пик в края на септември.
Той е категоричен, че планът за ваксинация в България не е провален, но изостава и това е социален проблем, който ще доведе до натиск върху здравната система в следващите месеци.

"Когато имаме ниско ниво на ваксинация, това задължително ще се прехвърли в здравната система и ще имаме пак повече тежки случаи, повече интензивни отделения, повече смъртни случаи, което е предотвратимо. Ваксинацията е като застраховането - можем да го направим сега, за да не получим неблагополучията след един - два месеца", коментира д-р Симидчиев.

Експертите са категорични, че ваксинацията остава най-сигурната превантивна мярка срещу последващо затваряне на държавата.

Защо ваксинацията забуксува? Как ще се справи страната ни при следващата Covid вълна?

Вижте повече подробности в репортажа на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
petrg5s
преди 2 години
Толкова *** народ ,че сам ще се самоубие (и икономически и физически) вярвайки че имало дискети във ваксините хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
прочете ли заглавието ... ?! хем си го копирал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
какво горене , направо пожарища ... :))) ... къде са десетките хиляди на ден новозаразени в израела ... ?! сега са по хиляда ... къде са стотиците смъртни случаи в израел ... ?! сега са по няколко на ден . а новозаразените са основно от области с с по-ниски проценти на ваксинирани . в областите с над 92-95-% ваксинирани има по един-двама макс на ден ... а в кралството са ваксинирани с астра . там философията на ваксината е друга . новозаразени има , но смъртни случаи почти няма . там и по-различен ваксинационен план имат ... направо като сухи съчки ще си заминат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Експерти: Единствено ваксинацията може да предотврати ново затваряне > И юпитата на царя бяха експерти, но продадоха БТК под цената на бакъра у жиците... Да ви **** на експертите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Като гледам как 'горят' Израел и UK, където огромната част са ваксинирани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Iblis
преди 2 години
Стига, бе!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още