IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефект на бумеранга: Китай ще изгуби много, ако приеме закона за събирането на данни

Регулаторните белезници, които Пекин иска да постави на автомобилната индустрия, могат да отдалечат страната от целта ѝ да господства при електрическата мобилност

18:48 | 21.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Следващата цел за репресивната китайска политика около киберсигурността ще бъдат групите от данни, събрани от последното поколение автомобили. Този подход може да навреди на самата азиатска страна и да подложи на риск собствените ѝ планове за глобално лидерство в електрическата мобилност, пише Bloomberg.

Китай иска да упражни контрол върху информацията, която електромобилите събират от своите шофьори, от пътищата, както и за всички лица, покрай които превозните средства преминават, съгласно проектозакон за управление на сигурността при данните от автомобилната индустрия, представен за първи път през май.

Китай се стреми да гарантира, че производителите по цялата верига на доставка на автомобилите съхраняват данните в страната и подлежат на правителствена оценка на сигурността, ако все пак даден обем информация бъде изпратен отвъд граница. 

Операторите, които обработват данните на повече от 100 хил. лица, са длъжни да я докладват на регулаторите, регионалните и местни власти и редицата други държавни органи. Правилата се прилагат за почти всяка ситуация, в която хората се оказват в близост до такъв автомобил.

Китайското разбиране за защита на информацията и поставянето на граници около данните има своята логика. Въпреки това, в настоящата форма правилата повече ограничават иновациите, създавайки огромна тежест за компаниите в името на регулирането, и подкопават напредъка, постигнат от Пекин - и световните компании, развиващи бизнес на най-големия автомобилен пазар в света – в индустрията.

Държавните плановици действат агресивно в налагането на електрическите автомобили и други технологии на бъдещето. След като преди няколко години премахна ограниченията относно собствеността за чуждестранните компании на своя пазар на електромобили, Китай постигна значителен напредък в правилата за движение по пътищата за автономните превозни средства и въведе политики, които бяха по-смели от тези на повечето страни по света. Субсидиите са разпределени стратегически и насочени към зарядната инфраструктура и батериите, ключови за разпространението на електромобилите технологии.

За глобалните автомобилни производители и техните доставчици разходите за спазване на новите китайски разпоредби могат да бъдат значителни. Тези компании събират данни, за да подобрят обратната връзка с клиентите и да предоставят допълнителни удобства на шофьорите по време на шофиране. Информацията за пътищата, за това как автомобилите работят и реагират на различните терени, навиците на шофиране и редица други аспекти, съпровождащи покупката и експлоатацията на автомобилите, също се използват от концерните за подобряване на ефективността на превозното средство и за надграждане на неговите функции.

Много автомобили разполагат с мобилни приложения, които отговарят на нуждите и предпочитанията на водачите, както и вградена свързаност за онлайн актуализации на софтуера. Автономното шофиране също зависи от купища информация, необходима за захранването на програмите за машинно обучение.

Предвид новите разпоредби обаче колкото повече данни биват събирани, толкова повече регулаторни спънки ще пречат на компаниите да подобряват своите услуги. Ако фирмите не могат да получат необходимата информация или да я използват ефективно, развитието на индустрията няма да може да се осъществи така гладко, както иска Пекин.

От своя страна производителите на автомобили могат да бъдат принудени да се пренасочат към пазари, където политиките стимулират иновациите, като например някои части от Европа или САЩ.

Въпреки че правилата засега остават само в проектна форма, параноята на Пекин вече е позната на широката общественост. През март Китай ограничи използването на електромобили Tesla от военните и служителите на ключови държавни институции и предприятия, позовавайки се на опасения, свързани с националната сигурност и набирането на данни.

Поради тази причина Tesla е принудена да увеличи броя на своите центрове за данни в страната. Компанията заяви, че разработва местна платформа, за да позволи на потребителите да имат достъп до своите данни. 

Проектозаконът е широкообхватен и ще засегне почти всички участници в автомобилната индустрия, според адвокатска кантора King & Wood Mallesons. Компаниите нагоре и надолу по веригата на доставка, свързаните с автомобилите технологични стартъпи могат изведнъж да се окажат в грешната страна на регулацията, изключени от така необходимия капитал за осигуряване на растеж.

Пекин трябва да се тревожи от възможността тези компании да обърнат гръб на страната и да се пренасочат към други пазар с по-разхлабени правила.

В момента данните и технологиите са в основата на конкуренцията между автомобилните производители. Концерни като Toyota Motor Corp. вече инвестираха милиарди долари в транспортни услуги, за да използват тази информация. Миналата седмица японският автомобилен производител придоби компания, която му дава достъп до карти с висока разделителна способност. Междувременно Volkswagen AG обяви своите амбиции да се трансформира в технологична компания.

Ако играчите на пазара започнат да се отдръпват, Китай няма да постигне глобалното индустриално господство, към което се стреми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още