IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните отчети подкрепиха европейските борси

Инвеститорите на Стария континент насочват внимание към утрешното заседание на Европейската централна банка

19:56 | 21.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бикът пред борсата във Франкфурт. <em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Бикът пред борсата във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Възстановяването от срива на борсите в началото на седмицата продължи в сряда със силни ръстове на европейските фондови борси. Междувременно сезонът на отчетите на компаниите оказва все по-силно влияние върху пазара. В средата на седмицата някои добри корпоративни новини също повишиха курсовете. В резултат на това водещият индекс на еврозоната EuroStoxx 50 се повиши с 1,78 процента до 4026,68 пункта и по този начин отново надхвърли 4000 пункта.

Борсите в отделните държави също продължиха да се подобряват, с плюс от 1,85 процента до 6464,48 пункта за френския Cac 40, докато британският FTSE 100 напредна с 1,70% до 6998,28 пункта. Във Франкфурт Dax продължи да се възстановява в сряда и засили скоростта в процеса. Както и предишния ден, подкрепа дойде от САЩ, където настроенията на фондовия пазар отново бяха доста оптимистични след слабия старт на седмицата. В Европа обаче с нетърпение се очаква срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък.

Водещият германски индекс завърши деня с ръст от 1,36% до 15 422,50 пункта, след като в понеделник се срина до малко над 15 000 пункта. MDax се повиши с 1,63 процента до 34 503,48 пункта в средата на седмицата.

В САЩ Dow Jones Industrial нарасна с 0,6% в края на европейската търговия, а технологичният индекс Nasdaq също расте.

„Докато настоящият сезон на отчетите дава нов тласък в САЩ и поддържа фондовите пазари на високо ниво, инвеститорите от тази страна на Атлантическия океан се надяват, че ЕЦБ може да вдъхне нов живот на пазара“, каза анализаторът на Axi Market Milan Куткович. Всъщност се очакваше доста безпроблемна юлска среща, докато шефът на ЕЦБ Кристин Лагард обяви, че предстоящата среща ще бъде много важна.

Наред с други неща беше обявена нова информация за посоката на паричната политика, за да се определи курсът за следващите години. Стратегът на Merck Finck Роберт Грайл очаква, наред с други неща, ЕЦБ да се справи с "новата, симетрична и плавна целева инфлация от два процента", която „ѝ дава още по-голяма гъвкавост". 

В сряда обаче инвеститорите се фокусираха предимно върху тримесечните отчети и отчетите за годишните цели. Най-големият европейски производител на софтуер SAP, например, само леко повиши прогнозата си за годината като цяло след неочаквано стабилно второ тримесечие. Това разочарова до такава степен, че книжата на SAP се озоваха на дъното в Dax с понижение от 2,5%.

Сред фаворитите бяха акциите на компаниите, свързани с туризма и отдиха, които бяха особено силно засегнати от разпродажбата в понеделник. Европейският сектор за пътувания и развлечения е начело на секторните подиндекси с плюс от 3,7 процента. В Лондон например книжата на IAG, компанията майка на British Airways, бяха сред най-големите победители с премия от 5,6%. Акциите на туроператора Tui и хотелската верига Intercontinental напреднаха с по 3,8%. В средата на седмицата нямаше губещи сред секторите; здравният сектор беше най-слабият с ръст от 0,6 процента.

Сред любимците в Eurostoxx 50 след силни тримесечни данни се озова ASML. Благодарение на бума на чиповете доставчикът публикува данни за рекорден обем на поръчките през последното тримесечие и отново повиши годишните си прогнози. С ръст от почти три процента инвеститорите приветстваха и съобщението за поредното обратно изкупуване на акции. 

По-ниската прогноза за продажбите на Daimler за автомобилния му бизнес и заплахата за проблеми с разходите само временно оказаха натиск върху цената на акциите. В крайна сметка книжата на производителя на автомобили и камиони, базиран в Щутгарт, затвориха с плюс 1,1%, в съответствие с общия пазар.

И положителните коментари на анализаторите също бяха  двигател на цените. След препоръка за покупка от Warburg Research акциите на производителя на двигатели Deutz се озоваха в горната част на SDax с ръст от почти 10 процента. След препоръка за покупка от инвестиционната банка Stifel акциите на Krones поскъпнаха с почти 6 процента. В рамките на Dax акциите на Munich Re се възползваха от препоръка на DZ Bank с плюс от 3,5%. Благодарение на високата тримесечна печалба презастрахователят има шанса дори да надхвърли годишната си цел, посочва DZ Bank.

Вечерта цената на еврото беше 1,1794 долара. ЕЦБ определи референтния курс следобед на 1,1772 (вторник: 1,1775) долара. Доларът струва 0,8495 (0,8493) евро. На пазара на облигации текущата доходност върху германските облигации се повиши от минус 0,47 процента през предходния ден до минус 0,46 процента. Индексът на облигациите Rex падна с 0,05% до 145,99 пункта. Фючърсите върху бундовете поеха надолу с 0,19 процента до 175,54.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още