IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и САЩ решиха дългогодишния спор за „Северен поток 2“

Поне 10 години Украйна ще продължи да се ползва като транзитна страна за руския газ за Европа

20:36 | 21.07.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Габаритно колело върху тръбопровода на строителната площадка на компресорната станция Radeland 2 на Европейската газова тръбопроводна връзка (EUGAL) Radeland 2, експлоатирана от Gascade GmbH, за да поеме потоците газ по веригата от проекта &quot;Северен поток 2&quot;. <em>Снимка: Krisztian Bocsi / Bloomberg</em></p>

Габаритно колело върху тръбопровода на строителната площадка на компресорната станция Radeland 2 на Европейската газова тръбопроводна връзка (EUGAL) Radeland 2, експлоатирана от Gascade GmbH, за да поеме потоците газ по веригата от проекта "Северен поток 2". Снимка: Krisztian Bocsi / Bloomberg

Германия и САЩ разрешиха дългогодишния си спор за газопровода "Северен поток 2" в Балтийско море. Както казва американски държавен служител във Вашингтон, споразумението се състои, наред с другото, в удължаване на транспорта на руски газ през Украйна с поне десет години паралелно с експлоатацията на „Северен поток 2“.

Преди това се очакваше, че в случай на споразумение трябва да бъде гарантирана постоянната защита и икономическото бъдеще на Украйна. Тръбопроводът е предназначен да доставя природен газ от Русия през Балтийско море директно до Германия - заобикаляйки традиционната транзитна държава. Според помощник държавния секретар по политическите въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд двете правителства ще направят до минути официални изявления по темата.  САЩ и Германия се споразумяха да наложат санкции срещу Русия и германски компании, ако Москва реши да използва тръбопровода като политическо оръжие, заяви третият по ранг американски дипломат. 

При подобни сценарии Германия ще вземе мерки на национално равнище и ще настоява за приемане на такива и на ниво ЕС, за да бъде ограничена възможността на Русия да изнася енергоносители. Освен това САЩ и Германия ще призоват за продължаване с 10 години на изтичащо през 2024 г. споразумение, гарантиращо транзита на руски газ през Украйна. Администрацията на Байдън си запазва правото да използва санкции за всеки отделен случай, в съответствие с американското законодателство, казва един от източниците.

Германия също така се съгласи да допринесе за нов фонд от 1 милиард долара, който да помогне на Украйна да премине към по-чисти източници на енергия и да подобри енергийната си сигурност.

Споразумението ще разреши дългогодишен спор за тръбопровода за 11 млрд. долара, който сега е завършен на 98%, изграден под Балтийско море за пренос на газ от Арктическият регион на Русия до Германия. Засега то ще предотврати възобновяването на санкциите на Конгреса срещу "Северен поток 2" и неговия главен изпълнителен директор. Президентът Джо Байдън се отказа от тези санкции през май, за да даде време и на двете страни да преговарят.

Байдън и канцлерът на Германия Ангела Меркел призоваха за нов старт в германско-американските отношения във Вашингтон миналия четвъртък, след трудните години по времето на предшественика на Байдън Доналд Тръмп.

Байдън каза, че отново е изразил пред Меркел загрижеността си относно тръбопровода. Русия не трябва да използва това, за да „изнудва Украйна по никакъв начин“. Меркел заяви от своя страна, че "Северен поток 2" е допълнителен проект, а не алтернатива на транзита на газ през Украйна: „Нашето разбиране беше и е, и ще остане, че Украйна остава транзитна държава за природен газ". Меркел също така даде да се разбере, че ще бъдат предприети „активни действия", ако Русия не успее да гарантира правото на Украйна на транзит на газ.

Критиците гледат на тръбопровода като на геополитически проект на Русия, който застрашава енергийната сигурност на Европа. Те също така критикуват, че тръбопроводът може да навреди на Украйна. Киев зависи от милиардите приходи от транзит на руски газ. Привържениците на тръбопровода, от друга страна, обвиняват САЩ, че искат единствено да наложат продажбата на собствен, по-скъп газ, в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Ще коментирам няколко момента в статията."споразумението се състои, наред с другото, в удължаване на транспорта на руски газ през Украйна с поне десет години" - Ако не са договорени количества тристранно /Русия- Украйна- Европа/ това не е оправдан договор. А количествата зависят от възможностите на Газпром и от нуждите на ЕС. Европа ще се ангажира ли с 10 годишен договор за покупка на газ? Какво ще се получи при договор за 50 млрд куб. м. годишно и ЕС заяви 2030 г. ние нямаме нужда от такова количество газ? Газта няма да се продава а Газпром трябва да плаща нереализиран транзит. Цената на транзита също е проблем. Украйна желае да си оправи финансите в държавата за сметка на транзита. Да предложат конкурентни цени за транзит и лесно ще се договорят за количества и период. "да бъде ограничена възможността на Русия да изнася енергоносители" - В момента ситуацията е точно такава спотовите цени са високи. Газпром доставя договорените количества плюс допълнително 15 млрд к.м. през Украйна. Газовите компании в Европа настояват за повече за да запълнят хранилищата. От Газпром отговарят възможностите ни са ограничени. Купете от Норвегия, Алжир или втечнен газ от Катар и САЩ. Цитат по смисъл: "Украйна остава транзитна държава за природен газ.Русия да гарантира правото на Украйна на транзит на газ." Украйна може да транзитира природен газ от Молдова до Полша, от Румъния до Словакия, през морето от Турция до Унгария и обратно. Да се включат в газовият коридор север- юг /Гърция, България, Румъния, Украйна, Полша, Литва, Латвия, Естония. От място където е евтино до там където е скъпо. Защо Русия трябва да гарантира това право? Това е суверенно право всяка държава. Да кажем Русия може да потвърди това суверенно право на Украйна и да не ползва украйнската газопреносна мрежа за транзит. С това правото на Украйна няма да бъде накърнено.За мен добро решение ще е: Газпром оперира на границата с Украйна като газоб хъб. Тогава европейските потребители се договарят с оператора на хъба за определени количества на спотови цени. Газта която влиза в Украйна вече е Европейска. Транзитните такси които Украйна налага са както за "приятели". Тогава Европа ще може да гарантира на Украйна и количества и транзитни такси. В украинската транзитната мрежа циркулира изцяло европейска газ на европейски компании с европейски транзитни такси. Газпром работи с европейски компании. Украйна транзитира за европейски партньори. Всякакви конфликти Газпром/Русия - Украйна се избягват. Недостатък е невъзможноста на Украйна и на Газпром да планират дългосрочно. Но тук ЕС може да помогне и да гарантира. И един въпрос офтопик. Защо на България беше отказано да бъде транзитираща държава в проекта Южен поток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Украинците никога не са крали газ. Крадяха я руснаците, като украинците бяха само посредници и получаваха комисионна (според някои източници 8%) от сделките. Ставаше в украинската газопреносна система, но схемата си беше руска. Затова доста години руснаците само се подсмихваха и бегло споменаваха,че са им откраднали природният газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Стоянчо не пие, но ако случайно се отпусне пие 7 годишен Jim Beam, Jack Daniel's или Dimple. От *** харесвам само Remy Martin. Както виждаш не се изхвърлям, това са среден клас питиета. Наздраве, старшинка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Украйна ползва руски газ, който закупува от други държави. Наистина има реверсивни връзки със съседите, но природния газ не напуска страната за да се върне след това, а директно остава. Руснаците(а и всички) са наясно с тази схема и искат да прекратят транзита, за да оставят Украйна без газ или най-малко да я оскъпят, като я принудят да купува наистина реверсна такава. Американците няма да го позволят. Каква демокрация, какви диктатори, какви пет лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
forum_rookie
преди 2 години
Да резюмираме: газът, който ще се доставя по Северен поток 2, ще е диктаторски, а газът, който ще се доставя през окраина, ще е демократичен; газът, който ще се доставя по Северен поток 2, ще направи Европа зависима от Русия, а а газът, който ще се доставя през окраина - няма да направи Европа зависима от Русия. Добре се справям с формалната логика, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
е сега стовенчо петрофф да спи спокойно ... след две пещерски ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
markov
преди 2 години
Абе може и още 100 години да се транзитира през Украйна бе.....само трябва да се намери кои ще плаща транзита щото Руснаците няма да са. Много е лесно слагат си цена франко входа на Украйна и от там които иска да се оправя - да си плаща транзита през Полша и Украйна и да си носи риска то Хохълски кражби.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Поне 10 години Украйна ще продължи да се ползва като транзитна страна за руския газ за Европа > Когато шут стане Президент, страната става Цирк! Хохлите само смучеха и смучат от транзитни такси и нищо не влагат в газопреносната си мрежа. Немците ги изиграха! Тия 10 години - тръбите вече ще са нна скраб!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още