Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия и САЩ решиха дългогодишния спор за „Северен поток 2“

Поне 10 години Украйна ще продължи да се ползва като транзитна страна за руския газ за Европа

0
 
2
 
8
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Ще коментирам няколко момента в статията."споразумението се състои, наред с другото, в удължаване на транспорта на руски газ през Украйна с поне десет години" - Ако не са договорени количества тристранно /Русия- Украйна- Европа/ това не е оправдан договор. А количествата зависят от възможностите на Газпром и от нуждите на ЕС. Европа ще се ангажира ли с 10 годишен договор за покупка на газ? Какво ще се получи при договор за 50 млрд куб. м. годишно и ЕС заяви 2030 г. ние нямаме нужда от такова количество газ? Газта няма да се продава а Газпром трябва да плаща нереализиран транзит. Цената на транзита също е проблем. Украйна желае да си оправи финансите в държавата за сметка на транзита. Да предложат конкурентни цени за транзит и лесно ще се договорят за количества и период. "да бъде ограничена възможността на Русия да изнася енергоносители" - В момента ситуацията е точно такава спотовите цени са високи. Газпром доставя договорените количества плюс допълнително 15 млрд к.м. през Украйна. Газовите компании в Европа настояват за повече за да запълнят хранилищата. От Газпром отговарят възможностите ни са ограничени. Купете от Норвегия, Алжир или втечнен газ от Катар и САЩ. Цитат по смисъл: "Украйна остава транзитна държава за природен газ.Русия да гарантира правото на Украйна на транзит на газ." Украйна може да транзитира природен газ от Молдова до Полша, от Румъния до Словакия, през морето от Турция до Унгария и обратно. Да се включат в газовият коридор север- юг /Гърция, България, Румъния, Украйна, Полша, Литва, Латвия, Естония. От място където е евтино до там където е скъпо. Защо Русия трябва да гарантира това право? Това е суверенно право всяка държава. Да кажем Русия може да потвърди това суверенно право на Украйна и да не ползва украйнската газопреносна мрежа за транзит. С това правото на Украйна няма да бъде накърнено.За мен добро решение ще е: Газпром оперира на границата с Украйна като газоб хъб. Тогава европейските потребители се договарят с оператора на хъба за определени количества на спотови цени. Газта която влиза в Украйна вече е Европейска. Транзитните такси които Украйна налага са както за "приятели". Тогава Европа ще може да гарантира на Украйна и количества и транзитни такси. В украинската транзитната мрежа циркулира изцяло европейска газ на европейски компании с европейски транзитни такси. Газпром работи с европейски компании. Украйна транзитира за европейски партньори. Всякакви конфликти Газпром/Русия - Украйна се избягват. Недостатък е невъзможноста на Украйна и на Газпром да планират дългосрочно. Но тук ЕС може да помогне и да гарантира. И един въпрос офтопик. Защо на България беше отказано да бъде транзитираща държава в проекта Южен поток?
5
 
4
 
7
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Украинците никога не са крали газ. Крадяха я руснаците, като украинците бяха само посредници и получаваха комисионна (според някои източници 8%) от сделките. Ставаше в украинската газопреносна система, но схемата си беше руска. Затова доста години руснаците само се подсмихваха и бегло споменаваха,че са им откраднали природният газ.
3
 
4
 
6
Стоян Петров до: ing5rov
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Стоянчо не пие, но ако случайно се отпусне пие 7 годишен Jim Beam, Jack Daniel's или Dimple. От *** харесвам само Remy Martin. Както виждаш не се изхвърлям, това са среден клас питиета. Наздраве, старшинка!
8
 
3
 
5
Стоян Петров до: forum_rookie
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Украйна ползва руски газ, който закупува от други държави. Наистина има реверсивни връзки със съседите, но природния газ не напуска страната за да се върне след това, а директно остава. Руснаците(а и всички) са наясно с тази схема и искат да прекратят транзита, за да оставят Украйна без газ или най-малко да я оскъпят, като я принудят да купува наистина реверсна такава. Американците няма да го позволят. Каква демокрация, какви диктатори, какви пет лева.
4
 
9
 
4
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Да резюмираме: газът, който ще се доставя по Северен поток 2, ще е диктаторски, а газът, който ще се доставя през окраина, ще е демократичен; газът, който ще се доставя по Северен поток 2, ще направи Европа зависима от Русия, а а газът, който ще се доставя през окраина - няма да направи Европа зависима от Русия. Добре се справям с формалната логика, нали?
4
 
9
 
3
преди 1 седмица
е сега стовенчо петрофф да спи спокойно ... след две пещерски ... : )))
4
 
7
 
2
преди 1 седмица
Абе може и още 100 години да се транзитира през Украйна бе.....само трябва да се намери кои ще плаща транзита щото Руснаците няма да са. Много е лесно слагат си цена франко входа на Украйна и от там които иска да се оправя - да си плаща транзита през Полша и Украйна и да си носи риска то Хохълски кражби.......
5
 
8
 
1
преди 1 седмица
Поне 10 години Украйна ще продължи да се ползва като транзитна страна за руския газ за Европа > Когато шут стане Президент, страната става Цирк! Хохлите само смучеха и смучат от транзитни такси и нищо не влагат в газопреносната си мрежа. Немците ги изиграха! Тия 10 години - тръбите вече ще са нна скраб!!