IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще иска твърд ангажимент какво ще прави България с въглищата

Съставянето на бюджета и планът за възстановяване ще са основни приоритети за новата власт, смята Лъчезар Богданов

08:38 | 22.07.21 г.
ЕК ще иска твърд ангажимент какво ще прави България с въглищата


Съставянето на бюджета за следващата година и планът за възстановяване ще са основните приоритети пред новата власт. Служебното правителство може да внесе плана за възстановяване в ЕС, но той ще трябва да бъде изпълняван от политическите партии, които ще излъчат мнозинство. Това заяви Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

В новата версия на плана има съществени промени, като замяната на грантовете с други финансови инструменти по отношение на бизнеса, коментира Богданов.

„Голяма промяна е отпадането на големите проекти за напоителни системи в селското стопанство. Има по-малък ресурс в здравеопазването за сграден фонд и повече за оборудване. Има сериозен проект за киберсигурност. Големите спорни неща са в енергетиката, където се връщаме към политическия въпрос, защото ЕК ще иска от нас твърд ангажимент какво правим с въглищата – не можем да бягаме от тази тема без да взимаме никакво решение“. Новите инфраструктури за ВЕИ се предполага да имат и капацитети с батерии за съхранение на енергията, добави Богданов.

„Всичко това е стъпка в правилната посока, но всичко зависи от политическа решимост и заявено намерение за реформа по отношение на закриване на производствата на електроенергия от въглища. Българското правителство трябва да поеме ясен план, за да получи достъп до финансирането в област енергетика, а според мен, и одобрение на целия план“. 

Според Богданов актуализация на бюджета е нужна, само когато правителството иска да увеличи общия таван на разходите. „Във всеки друг случай правителството може да пренасочва средства – политически въпрос е дали служебното правителство иска да се нагърби с този начин, или с плащането на добавките за пенсиите, мерки за бизнеса или иска разрешение от Народното събрание“.

Ваксинацията е единственият начин за преодоляване на пандемичната обстановка, смята Богданов. Основният аргумент за мерките е да не са блокират здравната и икономическата система. „Никой не си прави илюзията, че с ограничителните мерки ще бъде премахнат вируса".

Максималният осигурителен доход не би трябвало да се повишава в кризисна година без някаква добра причина, смята Богданов. „Трябва да има някаква предвидимост.“ Не може ad hoc да се събират министри, синдикати в средата на нощта и да решават какво да се прави, каза той. Тези параметри би трябвало да се променят с някаква икономическа логика, добави той.

Такива действия няма да имат особено голям фискален ефект, смята Богданов. „Големият фискален ефект по отношение на приходите се случва, когато се променят параметрите при широката база, което засяга масовия бизнес или облагането на доходите от труд на физическите лица. Идеите за вдигане на осигурителния таван и вливане на милиарди в бюджета е леко наивна“.

Всякакво увеличение на пенсиите трябва да се разглежда в контекста на по-широката социална политика. „България има такъв проблем – около 60% от пенсионерите над 65 г. живеят под прага на бедността“, а хората, които нямат нужния трудов стаж, или живеят сами, също срещат проблеми. 

Дали ще има някакъв вид добавка за хората с ниски доходи, ще зависи от това дали ще има допълнителни бюджетни ресурси, смята Богданов. Според него служебното правителство е направило стъпка в тази посока с предложение за увеличаване на коефициентите, които да разширят обхвата на домакинствата, получаващи помощи. „Това няма да реши проблемите на хората със средни и по-високи пенсии“.

Повече за икономическите предизвикателства, фискални политики и проблемите, които новите управляващи могат да имат с плана за възстановяване може да гледате във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още