IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН кани всички на преговори без ГЕРБ

Подкрепата за правителство няма да бъде безусловна, коментираха представители на парламентарните сили

09:19 | 22.07.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Има такъв народ" (ИТН) кани всички партии в 46-то Народно събрание без ГЕРБ на преговори за съставяне на кабинет, съобщи Филип Станев от партията в ефира на bTV. Доскоро от ИТН бяха категорични, че ще търсят и очакват подкрепата на партиите на протеста - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" и отказват да обсъждат своите политики с партиите на статуквото - БСП, ДПС и ГЕРБ.

Представители на търсените за преговори партии коментираха, че подкрепата им не е безусловна. Мартин Димитров заяви пред bTV, че за "Демократична България" е от особено значение реализацията на съдебната реформа. Той коментира, че в политиката се случва първоначална подкрепа за идеи, но и последвал отказ от реформи, визирайки участието на един от лидерите на формацията (Христо Иванов) в кабинет на ГЕРБ, който след това напусна кабинета. 

За него формулата на управлението при широка подкрепа, включително и от партиите на статуквото, е избиране на приоритети и хора, които да ги реализират. Според него коалициите в България досега не са били успешни, защото освен явната страна е имало и скрита.

"Разговорът може да бъде воден само по приоритети и реформи - можем дори да говорим с ГЕРБ", допълни той.

Христо Проданов от БСП пък обясни, че едва след разговорите с ИТН Изпълнителното бюро на партията ще реши дали да подкрепи правителство. От партията вчера (21 юли) коментираха, че няма да застанат зад правителство на ИТН, ако няма открити разговори и обвиниха спечелилите изборите в договорки, след като ДПС подкрепи номинацията им за председател на парламента - Ива Митова.

"Приватизацията на ББР и концесията на магистрали не са наши идеи", допълни Проданов.

За нас най-важното е програмата и няма да отстъпим от правосъдната реформа, от бързите икономически мерки, здравеопазването и образованието, коментира Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме". Приликите с "Демократична България" са много големи, допълни още той.

Пред БНТ Мая Манолова коментира, че условие за подкрепа от тяхната партия ще е преизчисляването на всички пенсии от 1 октомври.

Деница Сачева (ГЕРБ) коментира, че не е редно да бъде пренебрегвана волята на над 600 хил. души, които са подкрепили нейната партия. Според нея няма достатъчно средства за увеличаването на пенсиите на всички пенсионери, каквито заявки правят от "Изправи се БГ! Ние идваме" като условие за подкрепа на нов кабинет.

Преди да стане ясно, че ИТН кани всички без бившите управляващи на разговори Сачева коментира, че ГЕРБ не се чувстват в изолация и ще бъдат "конструктивна опозиция". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Не е нужно да имаш каквито и да е "връзки", с която и да е партия, за да знаеш кой се назначава по службите в един областен град. Нужно е да познаваш хора работещи в тези служби. А аз познавам по многои във всички. Най малкото щото от 13-14 г работя със тези служби. И така събирам информация. От родния си град познавам хора от всички основни партии. Имам добъри приятели и в БСП, и в Герб, и в ДБ. Познавам и си имам уважението и с хора от ДПС. Ако под това това разбираш да имаш връзки..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
нищо не бъркам.. никой не ви иска... и не ми цитирай купени гласове и т.н.т.аз съм от край който няма нито един турчин и поредни избори пращаме депутат от дпс... и всички знаят защо е така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
съжалявам, но не ти вярвам... такива наблюдения е невъзможно да имаш без близки връзки с герб... ако ме разбираш.... в тоя живот случайни неща Не стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Така е ! Затова моето мнение е, коалиция герб/итн/дб. Това е правилната формула за всички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Според мен бъркаш двата щата каквото и да смяташ герб/дпс/бсп/вмро са над 50 процента от българите. Това е истината приятелю . пък кой какъв е няма голямо значение . поне до доказване в съда на обвиненията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Никаква нямам:) Биков дори не го и гледам, сменям канала като го засека. Просто логична мисъл и наблюдение. В родния ми край нов шеф на местния фонд земеделие - бившия шеф от ДПС по времето на орешарски. В Държавното горско стопанство североизток - новия борд - двама от БСП един от ДПС. И това е само част да не ти говоря за Областна управа, за Инспектората по образование, РЗИ, БАБХ какви се гласят да печелят обявявените конкурси. За кви опорки и Биков ми говориш? Не мислете, че като сме извън София не виждаме кво става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
олеее, човече... ти им повтаряш смешните опоркити... все едно с тома биков сте в един емейл лист... :))) ужас, определено имаш някаква близка връзка с герб... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
И като си сформиряте сега правителство много мине чудно дали и как ще коментираш връщането на кадри на ДПС в втория и третия ешалон на властта. То вече се случва, но да кажем, че сега го прави служебния кабинет. Но вашия с ИТН ще го продължи и засили. Ще видим дали и тогава ще имаш доблеста да кажеш, че управлявате с ДПС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Аз нямам мутри :) И си имам моя джипка. По хубава от на буци.:) Ама Лицемерието на твоите ми идва в повече. Да бориш зависимости в държавата след като те самите са явно зависими е лицемерие. Да искаш да отсранвяваш главен прокурор първо щото единия път не искал да образува проверки по сигнали от очевадно незаконни записи и снимки, а втори път щото правил проверки в президентсвото след съдебно разрешение и щото след решение на наблюдаващи прокурор оповестили закони срс-та, пак е лицемерие. Да искаш проверка за Росенец - супер. Ама да бягаш от провека за същото толкова съмнителните имоти на Прокопиев пак е лицемерие.За N-ти път ти казавам - не съм за Буци. Време му беше да си ходи. И това е добре за държавата. Ама да ми тръгват така да ми се правят Ристьо и другите на свръх морални и законни, като само те са не по малко оклепани с фекалии ми е тъпо.Аз за купена къща в Лозенец на морето - стара съществуваща, която само съм ремонтирал и преустроил със всички разрешителни за това, знаеш ли колко проверки съм минал? От НАП, община, ДНСК. Що днес *** ми вардят Прокопиев от проверка, като матросов на амбраузата? Това не е ли лицемерие? Ревяха години, че Герб били управлявали скрито с ДПС. А днес след като ИТН официално канят на консултаци ДПС - странно мълчание и тишина. Е не е ли лицемерие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
тея дето пишат или не работят .... или работят с държавата. Примера ти е нерелевантен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още