IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН кани всички на преговори без ГЕРБ

Подкрепата за правителство няма да бъде безусловна, коментираха представители на парламентарните сили

09:19 | 22.07.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Има такъв народ" (ИТН) кани всички партии в 46-то Народно събрание без ГЕРБ на преговори за съставяне на кабинет, съобщи Филип Станев от партията в ефира на bTV. Доскоро от ИТН бяха категорични, че ще търсят и очакват подкрепата на партиите на протеста - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" и отказват да обсъждат своите политики с партиите на статуквото - БСП, ДПС и ГЕРБ.

Представители на търсените за преговори партии коментираха, че подкрепата им не е безусловна. Мартин Димитров заяви пред bTV, че за "Демократична България" е от особено значение реализацията на съдебната реформа. Той коментира, че в политиката се случва първоначална подкрепа за идеи, но и последвал отказ от реформи, визирайки участието на един от лидерите на формацията (Христо Иванов) в кабинет на ГЕРБ, който след това напусна кабинета. 

За него формулата на управлението при широка подкрепа, включително и от партиите на статуквото, е избиране на приоритети и хора, които да ги реализират. Според него коалициите в България досега не са били успешни, защото освен явната страна е имало и скрита.

"Разговорът може да бъде воден само по приоритети и реформи - можем дори да говорим с ГЕРБ", допълни той.

Христо Проданов от БСП пък обясни, че едва след разговорите с ИТН Изпълнителното бюро на партията ще реши дали да подкрепи правителство. От партията вчера (21 юли) коментираха, че няма да застанат зад правителство на ИТН, ако няма открити разговори и обвиниха спечелилите изборите в договорки, след като ДПС подкрепи номинацията им за председател на парламента - Ива Митова.

"Приватизацията на ББР и концесията на магистрали не са наши идеи", допълни Проданов.

За нас най-важното е програмата и няма да отстъпим от правосъдната реформа, от бързите икономически мерки, здравеопазването и образованието, коментира Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме". Приликите с "Демократична България" са много големи, допълни още той.

Пред БНТ Мая Манолова коментира, че условие за подкрепа от тяхната партия ще е преизчисляването на всички пенсии от 1 октомври.

Деница Сачева (ГЕРБ) коментира, че не е редно да бъде пренебрегвана волята на над 600 хил. души, които са подкрепили нейната партия. Според нея няма достатъчно средства за увеличаването на пенсиите на всички пенсионери, каквито заявки правят от "Изправи се БГ! Ние идваме" като условие за подкрепа на нов кабинет.

Преди да стане ясно, че ИТН кани всички без бившите управляващи на разговори Сачева коментира, че ГЕРБ не се чувстват в изолация и ще бъдат "конструктивна опозиция". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
незнам дали е ***, но изглежда като нобелов лауреат между вашите некадърни мутри ... и нема нужда да се меташ и ти на джипката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
MyPr0gres
преди 2 години
А бе хора, вие какво искате? Как точно смятате, че ще се постигне съставяне на правителство при положение че 55% от хората избраха старите партии? По принцип ИТН казаха, че няма да се коалират (и те не го правят), но това не означава, че не могат да си взаимодействат с другите. Примерно вие като сте в една фирма заедно с други хора, които не харесвате и няма как да прескочите защото имате общи проекти, какво спирате да работите с тях ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Като гледам Ристьо Тъ.Пото как се гърчи и аха-аха се прегърна с ДПС и ИТН... голямо махане, ще е. Баси гну. Сния лицемерен тип е. Няма ли да ви дойде акъла да го наритате и извърлите тоя?Дори вашия Шиши Мирчев е по добре....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
Кво пак плачеш... направете си правителство със старите партньори дпс и бсп... ама нещете ... искате да окаляте другите че да се върне Мутренския режим. Не разбра ли че няма да стане, корумпиранипя некадърник си замина, завинаги !Сега борбата е да махнем партньора ви ДПС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Зайо Байо
преди 2 години
Да ни е честита новата тройна коалиция БСП,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Преоблякъл се Илия, погледнал се, пак в тия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
IQ96
преди 2 години
Когато искаш да провалиш една идея - най-лесно е да я "подкрепиш" и засилиш и доведеш до абсурд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нали нямало да работи с партиите от статуквото в никакъв случай? Какво стана? Поредните "спасители"... Сега да видим как ДБ ще работи заедно с гаспада каманистите. Или ще гласува заедно с ДПС, на чийто плаж един тyлyп с 2 пръста чело се въргаляше преди няколко месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още