IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата е разпитвала и Пеевски

След анализ Специализираната прокуратура е привлякла към наказателна отговорност Петър Харалампиев и Красимир Томов за престъпления по служба

11:33 | 22.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Делян Пеевски. <em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

 Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Точно в деня, в който Висшият съдебен съвет разглежда искането за уволнението на главния прокурор Иван Гешев, прокуратурата реши да обяви, че Делян Пеевски е бил викан на разпит. Повод за обясненията на бившия народен представител от Движението за права и свободи (ДПС) са били наложените от САЩ санкции по Закона „Магнитски“.

„Поради високия обществен интерес и за максимална прозрачност Прокуратура информира за предприетите действия съгласно нейните правомощия във връзка с официалното оповестяване за наложени санкции на български граждани и свързани с тях търговски дружества от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ и Държавния департамент на САЩ“, се казва в изявлението на държавното обвинение.

Във Върховната касационна прокуратура (ВКП) са били образувани шест преписки, по които са започнати лични проверки от прокурори от отдел 01 „Специализиран“ при ВКП. От прокуратурата допълват, че е изпратено запитване чрез Министерство на правосъдието до Министерството на правосъдието на САЩ за предоставяне на информацията, на която са основани констатациите на компетентните органи на САЩ по отношение на санкционираните лица. Припомняме, че на 3 юни прокуратурата обяви, че започва проверка на оповестената от Държавния департамент на Съединените щати информация за корупционни действия от страна на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

От ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи, в т.ч. Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката, Държавен фонд „Земеделие“, е изискана цялата налична информация. Освен това Иван Гешев е поискал от органите на НАП разкриване на данъчна и осигурителна информация за тези лица. Обяснения за взети от Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, Делян Пеевски и Илко Желязков. Логично от Васил Божков не са снети обяснения, тъй като той се укрива в страна извън ЕС.

След анализ Специализираната прокуратура е привлякла към наказателна отговорност Харалампиев и Томов за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Установено е, че данни от предмета на проверката във ВКП съвпадат с наличните данни по дело на Специализирана прокуратура, по което през септември 2020 г. е внесен обвинителен акт спрямо Харалампиев и Томов и други две лица.

По отношение на Пеевски и Желязков проверките във ВКП продължават, тъй като е получена само част от изисканата информация, поясняват от прокуратурата.

Припомняме, че бившият депутат от ДПС избегна разпити по делото за КТБ, тъй като разследването не е установило връзката му с банката. 

Днес пък заседава ВСС по искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за уволнението на Иван Гешев заради уронването на престижа на съдебната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още