IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Заложена е актуализация на пенсиите от 1 октомври

Да няма пенсионер под линията на бедност, обеща служебният министър на финансите

12:21 | 22.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Заложена е актуализация на пенсиите от 1 октомври. Това обяви на брифинг в Министерски съвет служебният министър на финансите Асен Василев. Промените в бюджета са били представени и на 5-те политически партии в парламент, но без ДПС, които поискали да се запознаят с корекциите директно в пленарната зала.

„В момента 43% от пенсионерите са под линия на бедност. Ако предложеният от нас пакет бъде приет, този процент слиза на нула. За 1 септември са заложени 50-те лв., които до момента се изплащат“, каза той.

От думите му стана ясно, че минималната пенсия ще бъде повишена от 300 на 340 лв., а максималната – от 1440 на 1500 лв. „Слага се надбавка за пенсионери под линията на бедността, която е социална. Линията за бедност към момента е 369 лв.“, обясни още Асен Василев, но подчерта, че за да получават добавката, пенсионерите трябва да отговарят на редица условия. 

Припомняме, че актуалзиацията на пенсиите е една от малкото допирни точки между повечето партии в парламента.

Той коментира, че с допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост се очакват малко над 2 млрд. лв. допълнителни приходи в бюджета. „Над това, което е планирано в бюджета за 2021 г“, уточни Василев.

Финансовият министър добави, че допълнителните разходи са малко над 1,8 млрд. лв., като страната е „подсигурена за най-скъпия вариант на предстоящите през октомври президентски избори", визирайки избори – 2 в 1, т.е. президентски избори в два тура и предсрочни парламентарни избори.

Асен Василев добави, че през тази година има повишение на вноската на страната ни в общия бюджет на Европейския съюз заради Brexit. Допълнителни 200 млн. лв. са предвидени за други разходи, като например за бедствия и аварии.
Финансовият министър бе категоричен, е в актуализацията няма промяна на данъци или корекции в осигурителните прагове.

„За осигурителния доход е редно като във всяка нормална държава промяната да следва промените в средната заплата, а не административно“, обясни Васиелв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още