IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобяват Porsche с 40 млн. евро заради нередности при подадени данъчни декларации

Компанията трябва да заплати сумата на провинция Баден-Вюртемберг, където се намира и нейната централа, като решението няма да се обжалва

16:29 | 22.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската марка луксозни автомобили Porsche е глобена с 40 млн. евро от германската прокуратура заради нередности, свързани с подадени данъчни декларации, съобщава Automotive News Europe.

Компанията трябва да заплати сумата на провинция Баден-Вюртемберг, където се намира и нейната централа, като решението няма да се обжалва. 

"Следователно производството срещу Porsche е законно приключило", посочват от прокуратурата.

Случаят е свързан с данъчни декларации, подадени между 2009 и 2016 г.

Това е поредната глоба за компания от групата на най-големия европейски автомобилен концерн Volkswagen.

По-рано този месец нидерландски съд постанови всички собственици на автомобили, произведени от Volkswagen и оборудвани със софтуер, който е предназначен да излъже емисионните тестове при дизелови двигатели, имат право на компенсация от страна на производителя.

Окръжният съд в Амстердам посочва, че Volkswagen дължи по 3000 евро обезщетение на купувачите на нови превозни средства с марка Volkswagen, Audi, Seat и Skoda, които разполагат с инсталиран софтуер, докато собствениците на коли втора ръка ще получат по 1500 евро.

В началото на юли Европейската комисия глоби с общо 875 млн. евро VW и BMW заради таен картел с Daimler относно технологии в областта на пречистването на отпадъчните газове от азотен оксид.

Отделно от това VW може да се наложи да плати над 100 млн. евро заради пропуснатите цели на Европейския съюз (ЕС) относно емисиите на въглероден диоксид за 2020 г. Концернът е ограничил емисиите, отделяни от неговия автопарк, с около 20% до 99,8 грама на километър, като обаче изостава от европейските цели с 5 гр/км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още