IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: София осигурява половината от сумата за разширението на метрото

Развитие на метрополитена залагат 9 европейски държави в плановете си за възстановяване, коментира столичният кмет

20:45 | 22.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

За разширението на метрото към столичните райони "Слатина" и "Подуяне" София отделя 400 млн. лева от бюджета си, написа в профила си във Facebook кметът на града Йорданка Фандъкова.

"Заложените 360 млн. лева в Плана за възстановяване и устойчивост са съфинансиране само на 47% от стойността на двата участъка с обща дължина 9 километра", допълва тя във връзка с коментарите около искането за проекта да бъде да бъде отпусната част от европейските средства, предвидени за възстановяване на икономиката от коронавируса.

Фандъкова отбеляза още, че "навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми". Това са национални стратегически обекти, които никой град не може да изгради сам, смята още столичният кмет

Тя сочи за пример Виена, където метрото е строено по равно със средства от националния бюджет и от бюджета на града.

Девет европейски държави са заложили финансиране за метрополитените си в техните планове за възстановяване и устойчивост. Сред тях са Франция, Белгия, Португалия, Италия, Испания – държави и респективно столици с много по-големи финансови възможности от България и София. Те се стремят да защитят европейски средства за разширение на метромрежата си, е записано още в публикацията.

Разширението на столичното метро остава в Плана за възстановяване и устойчивост, който беше осъвременен от служебния кабинет. В новия вариант парите за София бяха орязани, но това не засяга проекта.

За сметка на това са изключени четири предложения за изграждане на канализация в малки населени места, срещу което Столичната община ще изпрати възражение, става ясно още от публикацията на Йорданка Фандъкова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още