IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в САЩ започват сесията плахо след ръст на заявленията за безработица*

Инвеститорите се връщат към любимите си технологични акции

18:50 | 22.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Индексите в САЩ започнаха търговията без съществени изменения след неочакван скок в молбите за безработица през миналата седмица, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с 33 пункта, или 0,1% от стойността си. Широкият индекс S&P 500 се търгува без сериозни движения на ниво от около 4 358 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite добавя 0,09%.

Заявленията за получаване на помощи при безработица в САЩ се повишиха неочаквано миналата седмица с най-много от края на март.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица по редовните държавни програми възлизат на 419 хиляди за седмицата, приключила на 17 юли, което е с 51 хиляди повече от предходната седмица, показват данните на Министерството на труда в четвъртък. Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за 350 хиляди нови заявления.

„Няма съмнение, че скокът в заявленията за помощи при безработица е нежелана изненада за непрекъснато подобряване на фронта на работните места“, каза Майк Лоуенгарт, управляващ директор за инвестиционната стратегия в E-Trade.

„Разочароващият брой заявления може да причини първоначален шок на системата, но мнозина биха могли да приемат това като краткосрочна нестабилност на пазара на труда“, коментира той.

Dow се покачва леко през седмицата и е с около 1% от рекордния си връх. Доходността по 10-годишните държавни облигации беше малко по-ниска в четвъртък до 1,262%, но по-висока от 1,17% по-рано през седмицата.

Инвеститорите се връщат към любимите си технологични акции, тъй като тревогите за икономиката се появиха отново и доходността се понижи. Apple, Amazon и Microsoft, които трябва да отчитат финансови резултати през следващата седмица, се търгуват с повишения.

American Airlines отчете печалба за второто тримесечие преди началото на търговската сесия, слагайки край на поредица от пет поредни тримесечия със загуби, благодарение на възстановяването на търсенето на пътувания и държавната помощ. Акциите, които поскъпнаха с 8% тази седмица, поевтиняват с около 1,6% в четвъртък. По същия начин Southwest Airlines отчете тримесечна печалба преди началото на сесията, но акциите на превозвача понижават цената си с 2,7%.

Междувременно Union Pacific се търгува с ръст от над 2%, след като отчете нетна печалба за второто тримесечие от 1,8 млрд. долара, или 2,72 долара за акция. Това е ръст спрямо печалбата от 1,1 млрд. долара, или 1,67 долара за акция за същото тримесечие преди година.

„Истината е, че инвеститорите са много разглезени от представянето на фондовия пазар,“ отбеляза главният пазарен стратег на LPL Financial Райън Детрик. „Невероятно, но не сме наблюдавали 5% отстъпление от октомври насам. Въпреки че твърдо смятаме, че този бичи пазар е стабилен, нека не се заблуждаваме да мислим, че дърветата растат вечно. Рискът несъмнено се увеличава, докато навлизаме в неприятните месеци август и септември“, коментира той.

Натоварената седмица на отчетите ще продължи и в четвъртък. Intel, Twitter, Snap и Capital One ще публикуват тримесечни резултати след затварянето на пазара.

Досега 15% от компаниите от S&P 500 са отчели печалба, като 88% надвишават прогнозите, според Refinitiv. От компаниите, които са публикували резулати, 84% са надхвърлили очакванията за приходите си.

*Информацията е актуална към 18 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още