IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се оказаха на зелено след новините от ЕЦБ

Инвеститорите следиха и новата порция финансови отчети

19:17 | 22.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха деня с повишения след изказването на Европейската централна банка, пише CNBC.

Паневропейският индекст Stoxx 600 приключи сесията с 0,6% ръст, след като акциите на туристическите компании и тези на фирмите за отдих записаха 2,7% скок и поведоха ръстовете. Повечето сектори основни борси в Европа се оказаха на зелено.

Европейски Европейски

Таблица: CNBC

Днес Европейската централна банка запази паричната си политика стабилна, но промени насоките си за лихвените проценти, за да отрази наскоро повишената си целева инфлация. Банката обеща да поддържа позиция на „постоянно приспособяване“, докато целта ѝ не бъде постигната.

Във фокуса на инвеститорите остава и сезонът на отчетите. Данните на компаниите предлагат измерване на въздействието на пандемията върху бизнес общността в Европа. Днес своите финансови отчети обявиха Unilever, Publicis, ABB, Roche, Centrica, Mulberry Group, както и други.

Цената на акциите на шведската инвестиционна фирма EQT скочи с 12,8% и поведе Stoxx 600 след силните данни на компанията за първото полугодие.

Стойността на книжата на Unilever се сви с 5,7%, след като гигантът за потребителски стоки сви прогнозата за годишния си оперативен марж заради по-високите цени на суровините.

Инвестиционният директор на AJ Bell Ръс Молд твърди, че отчетът на компанията следва сходен модел с наблюдавания в други корпоративни отчети.

„Да, те се радват на скок в търсенето, но възможността им да се възползват напълно от този скок по отношение на печалбата е компрометиран от нарастващите разходи“, допълва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още