IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще слезе ли Swift от трона?

Критичният платежен елемент на световната финансова архитектура е готов за разрушаване

12:09 | 08.08.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През юни базираната в Брюксел комунална компания, наречена Общество за световна междубанкова финансова телекомуникация (Swift), обяви, че шест световни банки са възприели плана ѝ за надграждане на трансграничните платежни системи, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Засега, толкова скучно, може да си помислят мнозина. Платежните процеси рядко привличат общественото или политическото внимание, освен ако не се объркат. В този смисъл те са като жилищен водопровод.

Но инвеститорите трябва да се събудят. Понеже тази съвместна инициатива (заедно с Bank of China, Citigroup, Bank of New York Mellon, Deutsche Bank, Standard Chartered и BNP Paribas) е един знак за потенциално ожесточената битка, която сега избухва поради възхода на криптовалутите и технологиите зад тях.

По-широката общественост е склонна да разглежда цифровите токени, като биткойн, главно по отношение на това дали те могат да действат като средство за съхранение на стойността и за размяна. Много политици са едновременно въвлечени във възникващия дебат за потенциала на цифровите валути на централните банки.

Но това, което е еднакво важно - и често се пренебрегва - във всички тези разговори е това, което блокчейнът и криптовалутите, които той поддържа, биха могли да направят за финансовите канали, не само вътре в страните, но и между тях. Това би могло да промени не само финансите, но и геополитическия лост на САЩ.

Понастоящем Swift е както решаващ елемент на световните финанси, така и специфка, която изглежда готова за разрушаване. Възниква през 1977 г., когато американски и европейски банки създават съвместна структура за извършване на кореспондентски банкови услуги. (Както обяснява блестящата нова книга „Изплащането“, това се случи, защото Citigroup развиваше собствена мрежа за плащания и нейните съперници бяха против идеята за монопол в частни ръце.)

Днес Swift остава кооперация с нестопанска цел, с 11 000 членове и обезпечаваща плащания на стойност колосалните 1,5 трлн. долара на ден. Тя прави това не чрез действително преместване на пари, а като позволява на банките да си изпращат съобщения, които кредитират или дебитират сметките им, когато плащането настъпи.

Това я прави подобна на електронна пощенска система. Ръководителите на Swift обаче предпочитат да я наричат големия „финтех“ на света. Може би е така. Но нейната ахилесова пета е, че тя е всичко друго, но не и „swift“ (бърза – бел. прев.) Напротив, „Изплащането” отбелязва, че доскоро плащанията чрез Swift са били бавни, разходите й - високи, а и платежната система е възприемала бавно иновациите, тъй като има бюрократична култура и слаба структура на управление.

Не е изненадващо, че това накара финтех стартъпи, като Ripple и проектът Diem на Facebook, да създадат планове за предизвикване на Swift с иновации като технологията на споделения регистър (блокчейн).

Последна актуализация: 18:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Up sofix up2000
преди 2 години
независимо , че е в Швейцария е американско колониално финансово оръжие! Трябва да сме независими от тия дето си счупиха краката да бягат от Афганистан. ся ще нападнат някоя изостанла страна защото дяволски имат нужда от военна победа, за да не спрат европейците наливането на паричките ни в НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Пешеее, Пеше! Ако не бяха криминалните пари, биткойна щяха да го изхвърлят на бунището на историята, още след като се е пръкнал на бял свят.Мноооо напредничаво нещо.... dark net forever!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
В Инвестора много често се публикуват подобни статии-края на САЩ и долара като глобален лидер. Не съм голям фен на САЩ но няма нужда от мрънкане а от действие. Например китайците, въпреки Суифт, долара, Сорос, Гейц и Мечето Ръкспин се превръщат във водеща икономика и никви санкции не могат да ги смачкат. Така например на времето САЩ са се опълчили на Британската Империя и паунда като основна световна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Поздравления за избора да се публикува такава статия в Инвестор. Такива статии обикновенно се публикуват в алтернативните медии. В нея са казани много важни неща къде направо, къде между редовете.И най-важното - доста обективно е описана ситуацията (поне според мене разбира се).Ако все пак се случи така, че Swift системата загуби своето доминиращо положение, това ще е добър урок за всеки, който иска да използва доминацията си в дадена област за да притиска и мачка своите противници в днешния глобализиран свят. Да може, но за кратко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още