IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen: Губим шестцифрен брой автомобили от производството заради чиповете

Групата продължава да работи усилено за решаването на проблема с доставките, изтъква член на Управителния съвет

11:03 | 23.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefanie Loos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefanie Loos/Bloomberg

Германската компания Volkswagen, най-големият производител на автомобили в Европа, предупреди, че очаква щетите от недостига на чипове в глобален план да изтрият шестцифрен брой автомобили от производството през първата половина на годината, съобщава Ройтерс, цитирайки член на Управителния съвет на компанията. 

Volkswagen работи усилено за смекчаването на въздействието, което дефицитът на чипове оказва върху автомобилната индустрия, заяви директорът по доставките в групата Мурат Аксел пред акционери по време на годишното общо събрание.

По неговите думи проблемът с веригата на доставка е изтрил шестцифрен брой превозни средства от производството на групата през първите шест месеца на годината.

В същото време основните акционери в компанията одобриха сделка за уреждане на съдебни искове срещу четирима бивши ръководители на концерна, в това число и дългогодишния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, свързани със скандала с манипулирането на данните за изгорелите газове от дизеловите автомобили на производителя, станал известен като „Дизелгейт“.

Първоначално сделката, която беше обявена миналия месец и която позволи на Volkswagen да получи компенсация от 288 млн. евро, изискваше одобрението на акционерите, като 99,9% от инвеститорите се съгласиха с предложението по време на годишната среща в четвъртък (22 юли).

През 2015 г. Volkswagen призна, че е манипулирал тестовете на своите дизелови автомобили, продавани в САЩ, предизвиквайки най-голямата бизнес криза в своята история.

Споразумението бележи основен крайъгълен камък в усилията на автомобилния производител да загърби скандала, който досега му е коствал над 32 млрд. евро за сервизни акции, глоби и съдебни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още