IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Кузманов: Хижите в България се нуждаят от повече държавна подкрепа

Пандемията се отрази добре на планинския туризъм, твърди наемателят на хижа „Беласица“

17:05 | 23.07.21 г.
Емил Кузманов: Хижите в България се нуждаят от повече държавна подкрепа

Хижите в България се нуждаят от повече държавна подкрепа. Процедурите за кандидатстване за финансиране с публични средства са твърде сложни и бавни. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Емил Кузманов, наемател на хижа "Беласица", която се намира на северния склон в планината Беласица, на около 9 км от град Петрич.

„Един наемател на хижа се грижи да поддържа добре хижата и планинските обекти, както и районите около тях, за да може те да са приветливи и гостоприемни за всеки желаещ да посети планината. България е богата на планини. Това е основна част в туристическия сектор, която трябва да се развива. Колкото по-приемливи са условията, толкова повече туристи привлича“, обясни той.

По думите му пандемията се е отразила добре на планинския туризъм, защото много хора са преоткрили отдиха сред дърветата и природата.

Кузманов разказа, че е наемател на хижа „Беласица“ от 4 години. „Обектът беше в занемарено състояние и се опитваме да върнем стария му облик и посещаемост. Като всяка хижа в планината, тя бързо се занемарява, ако няма правилна поддръжка. Екипът ми е голям – в почивните дни сме над 10 човека, за да се обслужва потокът от туристи“, разказа Емил Кузманов и подчерта, че разчита предимно на местни туристи.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още