IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в най-богатите държави - надценени с 10%

Нидерландия, Канада, Швеция, Германия и Франция са най-рисковите пазари на имоти, изчисляват от Oxford Economics

22:41 | 23.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в най-богатите държави може да са надценени с около 10% след десетгодишен бум, който беше един от най-силните от 1900 г. насам, изчисляват от Oxford Economics, цитирани от Bloomberg.

Британската изследователска компания определи Нидерландия, Канада, Швеция, Германия и Франция като най-рисковите пазари на имоти, като базира своите констатации на дългосрочните тенденции и съотношението цена/наем.

От компанията са изчислили, че цените в 14 напреднали икономики са се повишили с 43% за 10 години. Настоящият бум на пазара е напът да се превърне във втория по продължителност и третия по големина по отношение на поскъпването на жилищата от 120 години насам, като единствената конкуренция идва от последния връх през 2006 г. точно преди световната финансова криза.

надценени надценени

Американските жилища през април отбелязаха най-големия скок на цените от повече от 30 години, докато британските имоти през същия месец поскъпнаха най-силно от близо две десетилетия. И на двата пазара ниските лихвени проценти, силното търсене на по-големи имоти в предградията и недостигът на предлагане са основните двигатели на бума.

Въпреки по-слабия растеж през последните два месеца средните цени на жилищата в Обединеното кралство се очаква да скочат с 21% през следващите четири години, прогнозираха от агенцията за недвижими имоти Savills.

Високите оценки и продължаващата инфлация на цените повишават вероятността за „голямо обръщане на цените“ в бъдеще, въпреки че по-бавният ръст на ипотечното кредитиране в сравнение с ръста преди финансовата криза предполага много по-ниски рискове от срив на пазара, казва Адам Слейтър, икономист в Oxford Economics.

„Ключов въпрос за следващите години ще бъде как се държат реалните лихви при противоположни влияния като демографските данни, пренасищането на спестяванията и възможността за по-висока инфлация“, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още