IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на дела на Uber в Didi се сви с 2 млрд. долара само за седмица

Това се случи, след като Пекин предприе действия срещу листнатите в САЩ китайски компании

09:57 | 24.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Делът на Uber в китайския гигант в споделеното пътуване Didi, който някога възлизаше на 9,4 млрд. долара, се е свил наполовина по-малко от месец, след като Китай предприе действия срещу листнатите в Съединените щати компании. Над 2 млрд. долара от този спад са от тази седмица, пише CNBC.

Американските депозитарни разписки на Didi, които дебютираха на цена от 14 долара на Нюйоркската фондова борса през юни, понижиха стойността си с 21% в петък до 8,06 долара, след като ден по-рано записаха спад от 11%. На 1 юли, на втория си борсов ден, те достигнаха връх при финала на сесията тогава от 16,40 долара.

Uber притежава около 12% от Didi, което я прави вторият по големина инвеститор след SoftBank. Uber взе дела през 2016 г., след като продаде китайския си бизнес на Didi в замяна на акции от конкурента си.

Първичното публично предлагане на Didi предизвика голяма еуфория и ѝ донесе пазарна капитализация от близо 70 млрд. долара. Но радостта беше за кратко, тъй като само няколко дни по-късно се появи информация, че китайските власти правят проверка на киберсигурността на компанията, а Didi е била посъветвана да отложи листването си. Освен това регулаторите се насочиха към преглед на мрежовата сигурност на компанията седмици преди тя да стане публична.

Тази седмица новините се влошиха, след като Bloomberg писа, че китайските регулатори планират да накажат Didi, включително да ѝ наложат глоба, която може да нахвърли рекордните 2,8 млрд. долара, които Alibaba плати по-рано тази година след антимонополно разследване. Didi не е отговорила на запитването за коментар пред Bloomberg.

Наказанията могат да включват делистване или изтегляне на американските акции, обяви Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с въпроса. Китайските власти обявиха нов план скоро да ограничат възможностите на местни компании да осъществяват първични публични предлагания зад граница.

Въпреки че Uber все още генерира печалба от първоначалната си инвестиция в Didi, оценена на около 2 млрд. долара преди две години, тя спада бързо. Към края на март Uber оцени дела на 5,9 млрд. долара в данните за тримесечните си резулати. Към петък стойността беше 4,6 млрд. долара.

Uber не е единствената компания, която е засегната от спада на Didi. Делът на SoftBank се е свил от близо 14 млрд. долара след IPO-то до под 8 млрд. долара сега. Китайският интернет конгломерат Tencent пострада също. Делът му в Didi вече е на стойност 2,5 млрд. долара, след като по-рано беше 4,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още