IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старото летище на Атина конкурира Ню Йорк по цени на имотите

Очаква се всички налични имоти в проекта "Елиникон" да бъдат продадени до началото на следващата година

14:47 | 25.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Преустройството на старото летище в Атина предлага уникален шанс за изграждането на домове с красиви гледки към морето близо до голям град, но още преди булдозерите да са започнали да работят вече може да е твърде късно за закупуването на жилище, пише Bloomberg.

Търсенето е толкова силно, че всички налични апартаменти в проекта за 45-етажна кула и 27 вили на брега на морето ще бъдат продадени до началото на следващата година, ако не и по-рано, казва Одисеас Атанасиу, главен изпълнителен директор на компанията Lamda Development, която отговаря за проекта.

Тя вече си е осигурила над 700 млн. евро от първоначални вноски, а цените започват от 9 хил. евро на квадратен метър. Очаква се те да достигнат 14 хил. евро до 2025 г., което би било най-високата цена в Гърция, сравнима с градове като Ню Йорк, Шанхай и Женева.

„Огромно е, защото говорим за цена от близо 1 млрд. евро“, след  като имотите бъдат завършени, отбелязва Атанасиу.
Първоначалните продажби са добър знак за най-големия строителен проект в Гърция. Преустройството на неизползваемото летище „Елиникон“ с площ, която е три пъти по-голяма от размера на Монако, може да добави 2,2% към икономиката на страната и 80 хил. работни места до 2025 г.

Проектът, който сега официално е известен като „Елиникон“, е много необходима подкрепа за Гърция, чийто БВП се сви с около една четвърт по време на десетгодишната дългова криза. След това пандемията доведе до спад с 8,2% миналата година.

Преустройството тече от дълго време. Летището беше затворено през 2001 г., а теренът, който беше продаден на Lamda през 2014 г., оттогава е празен. Наред с политическите спорове проектът беше съпътстван от последиците от дълговата криза.

„Умножаващият ефект от гледна точка на инвестиция и туризъм, както и на възприемане на страната, ще бъде огромен“, казва Атанасиу.

Атинска ривиера

„Елиникон“ е в центъра на огромно преустройство на крайбрежната зона. Инвестицията е за 8 млрд. евро, площта е 6,2 кв. км, а комплексът ще включва 10 хил. нови луксозни жилища, най-големия обществен парк в Европа, казино, частен яхтклуб, един километър обществен плаж, 50 км вело- и пешеходни алеи.

Проектът трябва да се превърне в пример за това каква може да бъде съвременна Гърция. Районът ще бъде захранван с възобновяеми енергийни източници, а сензори ще регулират всичко – от осветлението до събирането на боклука. „Елиникон“ ще бъде един от първите умни, зелени комплекси в света, които се изграждат от самото начало, казва Атанасиу.

Проектът е много важен и за Lamda, специализирана в строителството на имоти, която пострада от пандемията. Два от трите мола на компанията едва през последно време успяха да достигнат нивата от 2019 г. с новото смекчаване на ограниченията заради коронавируса.

Lamda планира първично публично предлагане на подразделението си за молове през 2022 г. Очаква се сделката да генерира ликвидни средства за над 400 млн. евро, съобщава Атанасиу. Той допълва, че компанията планира постепенно да намали притежанията си на молове до под 45% спрямо 88% сега. Елиникон Елиникон

В рамките на преустройството на летището са планирани два нови търговски центъра и те също може да бъдат продадени на подразделението за молове, отбелязва Атанасиу.

Подкрепена от проекта, Lamda цели да утрои стойността си до 2025 г., казва главният изпълнителен директор. Книжата на компанията са поскъпнали с 21% тази година, с което компанията се оценява на 1,4 млрд. евро.

В района ще бъде изграден и бизнес парк за 1 млрд. евро, а Piraeus Bank съобщи миналата седмица, че ще премести централата си в „Елиникон“. Очаква се да я последват и други големи компании.

„Гърция ще се превърне в първокласна дестинация. Тя ще направи преход от дестинация само за море и слънце в такава за изкуството да се живее“, предвижда Атанасиу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още