IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent трябва да се откаже от ексклузивните права за лицензиране на музика

Компанията се налага да прекрати изискванията за притежателите на авторски права да ѝ предоставят по-добри условия, отколкото на конкурентите

09:29 | 26.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Китайският антитръстов регулатор е наредил на Tencent да се откаже от изключителните си права за лицензиране на музика и е наложил глоба на компанията за неконкурентно поведение в момент, в който Пекин продължава да се стреми да намали влиянието на китайските интернет гиганти у дома.

Държавната администрация за регулиране на пазара (SAMR) наложи глоба от 500 хил. юана (77 141 долара) на компанията заради нарушения при придобиването ѝ на China Music през 2016 г., предава CNBC. 

След това придобиване Tencent притежава над 80% от ексклузивните музикални библиотечни ресурси, което дава на компанията предимство пред конкурентите ѝ, тъй като е в състояние да постигне по-ексклузивни сделки с притежатели на авторски права, се казва в изявление на държавния орган.

Контролният орган е наредил на Tencent и неговите филиали да се откажат от изключителните музикални права в рамките на 30 дни и да прекратят изискванията за притежателите на авторски права да предоставят на компанията по-добри условия, отколкото на конкурентите.

Според изявлението Tencent ще трябва да докладва на SAMR за напредъка си всяка година в продължение на три години, а регулаторът ще наблюдава стриктно прилагането на споразумението съгласно закона.

В отговор Tencent заяви в изявление, че „ще спазва всички регулаторни изисквания, ще изпълнява нашите социални отговорности и ще допринася за здравословна конкуренция на пазара“.

Последната засега репресивна регулация се случва в момент, в който Пекин продължава да ограничава силата на своите местни технологични фирми, които са се превърнали в едни от най-ценните компании в света.

Бизнесът на Tencent включва WeChat - най-популярната услуга за съобщения в Китай, игри, музика и финтех услуги. Tencent, който е листнат в Хонконг, има пазарна стойност от близо 656 млрд. долара.

Разширяващият се натиск на Китай варира от неконкурентни практики до опасенията за сигурността на данните, както и засилен контрол върху китайски компании с чуждестранни листвания в САЩ.

Едва през този месец китайските регулатори пуснаха проверка за киберсигурност на китайската услуга за споделени пътувания Didi дни след голямото ѝ американско IPO. През изминалата година Пекин също така наложи антитръстова глоба от 2,8 млрд. долара на Alibaba и спря IPO-то на Ant Group, което се оценяваше на 34,5 млрд. долара.

През април SAMR свика представители на 34 компании, включително Tencent и ByteDance, и им нареди да извършват самоинспекции, за да се съобразят с антимонополните правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още