IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочи към първи ценови спад от пет дни*

Фючърсите в Ню Йорк поевтиняха до под 72 долара за барел, след като записаха ръст от 8,5% през последните четири сесии

10:10 | 26.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към първия спад на цената от пет дни, докато инвеститорите оценяват перспективите за търсене на фона на засилването на разпространението на Covid-19, съобщава Bloomberg.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,23% до 72,54 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) понижават цената си с 1,29% до 71,14 долара за барел.*

петрол петрол

Фючърсите в Ню Йорк поевтиняха до под 72 долара за барел, след като записаха ръст от 8,5% през последните четири сесии. Има признаци, че търсенето на горива като бензин се е увеличило с въвеждането на ваксинационните програми, въпреки че бързо разпространяващият се делта вариант поражда загриженост относно краткосрочните перспективи.

„Делта вариантът продължава да натежава върху възстановяването на търсенето“, каза Вандана Хари, основател на енергийния консултант Vanda Insights в Сингапур. „Може да отнеме известно време, докато нефтените бикове възстановят доверието си“, коментира той.

Последното избухване на нови случаи на вируса съвпадна със спасеното споразумение на ОПЕК + за добавяне на още барели на пазара от август, прекъсвайки ценовото рали. Очакванията са за непрекъснато затягане на пазара през останалата част от 2021 г., което обаче ще доведе до още по-високи цени.

Въпреки че възстановяването на ключови енергийни потребители като САЩ и Китай спомогна за стопяването на натрупаните по време на пандемията запаси от суров петрол и горива, авиационният сектор изостава. Самолетните пътувания се увеличиха в Северна Америка, но това засега не стопява огромното количество запасите на реактивни горива.

В същото време страни, включително Тайланд и Виетнам, налагат вечерен час в градовете, за да спрат нарастването на случаите на Covid-19, докато в Германия властите проучват възможността за строги ограничения за неваксинираните. Най-добрият американски експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи предупреди, че нацията се движи в „грешната посока“ в борбата с новата вълна на пандемията.

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още