IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската промишлена активност се увеличава с най-бавния темп от пет месеца

Ръстът на производството и новите поръчки се понижи до шестмесечен минимум

11:20 | 26.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японската промишлена активност се увеличава с най-бавния темп от пет месеца през юли, показа проучване на частния сектор в понеделник, отразяващо борбата на третата по големина икономика в света за постигане на убедително възстановяване от пандемията на коронавируса, съобщава Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI, изчисляван от банката Jibun Bank, се понижи до сезонно коригираните 52,2 пункта през юли от 52,4 пункта през предходния месец в знак на по-слабо подобрение на условията в сектора.

япония япония

Сред ключовите икономически елементи ръстът на производството и новите поръчки се понижи до шестмесечен минимум на фона на нарастващите случаи на заразени с COVID-19 и забавянето при доставката на суровини, каза Усама Бати, икономист в IHS Markit.

Проучването също така показа, че секторът на услугите продължава да се сблъсква с тежки условия, като дейността се свива с най-бързите темпове от пет месеца и отбелязва 18-и пореден месец на спад.

Според Бати това означава, че общата активност на частния сектор е спаднала с по-бързи темпове през юли, отколкото през предходния месец.

"Краткосрочното намаляване на активността вероятно ще продължи, докато отмине последната вълна на COVID-19 и бъдат премахнати ограниченията, въведени съгласно законите за извънредно положение", каза Бати.

"Нивата на заетост в японския частен сектор продължиха да се увеличават, но скоростта на създаване на работни места намаля," добави той. В същото време разходите за внос в частния сектор нараснаха с най-бързите темпове от септември 2008 г., а продажните цени се повишиха с по-бавен темп.

В същото време компаниите остават уверени, че активността ще се увеличи през следващите 12 месеца, но оптимизмът е спаднал до най-ниското ниво от януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още