IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство прекратява договора с „Главболгарстрой“ за детската болница

МЗ окончателно се отказа от реконструкцията на изоставения строеж за педиатрия в двора на Медицинска академия*

12:07 | 26.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на здравеопазването е разпоредило да се прекрати договорът с „Главболгарстрой“ за изграждането на нова Национална детска болница върху недовършения строеж в двора на Медицинска академия. Това става ясно от писмо на заместник-министъра на здравеопазването Димитър Петров до Инициативата „ЗА истинска детска болница“.

Край на сагата със сградата

В писмото се посочва, че на 5 юли т.г. министерството е изискало от своето дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по Закона за обществените поръчки, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

От здравното министерство са дали и указания на инвестиционната компания да започне процедура за прекратяване на договора с обединението „Детско здраве“, което е съставено от фирми от групата на „Главболгарстрой“ и спечели обществена поръчка за близо 94 млн. лева. 

Здравното министерство е намерило основания за това в „изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“.

От Инициативата „ЗА истинска детска болница“ са благодарни на служебния здравен министър.

„Точно две години от времето за построяване на една Истинска детска болница и огромно количество гражданска енергия отне да се преборим за това, че децата заслужават повече от закърпването на един десетилетен, изоставен, полуразрушен строеж. Чест прави на екипа на служебното правителство, че пое отговорността да прекрати този договор, и така да отвори пътя към следващите крачки за създаване на модерно и високотехнологично лечебно заведение, отговарящо на всички съвременни стандарти на детската медицина, архитектурата и градоустройството“, посочват от инициативата.

Казусът с новата детска болница отново ескалира в последните месеци.

Два проекта за сграда на Национална детска болница бяха представени от Консорциум ДЗЗД „Детско здраве" – консорциумът, който има договор с Министерството на здравеопазването за реконструкция на съществуващата недовършена сграда в двора на Медицинска академия.

Консорциумът спечели проекта за изграждане на детската болница при предишното правителство, а основен участник в него е „Главболгарстрой“.

Междувременно служебният регионален министър Виолета Комитова обясни, че няма как да се прави реконструкция на съществуващото скеле и може като регионален министър да издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда за строеж на детска болница - отново в рамките на Медицинска академия.

Позицията на регионалното министерство дойде след протест на гражданската инициатива „За истинска детска болница“, които настояват за прекратяване на порочната обществена поръчка, възлагане на анализ на нуждите на детското здравеопазване, възлагане на качествено техническо задание, провеждане на архитектурен конкурс.

Предисторията

Изграждането на детската болница стана почти митичен въпрос, след като буксува от години. За последно през септември миналата година, когато министър на здравеопазването беше Костадин Ангелов, беше окончателно решено бъдещата национална детска болница да бъде в нова сграда, а старата да се събори.

Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, беше решено тогава.

Припомняме, че първоначалната идея на властта беше бъдещата детска болница да се строи върху изоставеното от 40 години скеле на Александровска болница. Наскоро, под натиска на протести, кабинетът реши старата и недостроена сграда за бъдещата Националната детска болница да бъде съборена и да бъде построена нова, специално проектирана

ДЗЗД „Детско здраве”, с водещо участие на „Главболгарстрой” АД, спечели търга за строителството на Националната детска многопрофилна болница.

Предходният министър на здравеопазването Кирил Ананиев, отново от ГЕРБ, подписа договор с обединението за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 77,8 млн. лева без ДДС или 93,4 млн. лв. с включен ДДС.

Наскоро неправителствени организации отново повдигнаха въпроса дали настоящият проект, договорен от кабинета на Борисов, да бъде завършен или да бъде прекратен и да се започне работа по нов.

Президентът Румен Радев също изказа позицията си по темата още преди година по време на среща с представители на Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница". Националната детска болница не е просто сграда, не е само обект с национално значение, а преди всичко обществено значима кауза, заяви Радев тогава. Според президента трябва да има обществен консенсус, за да може държавата да вземе и да реализира най-доброто решение.

През април 2020 година Министерството на здравеопазването (МЗ)е сключило с ДЗЗД „Детско здраве“ договор за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“, който предвижда реконструкция на сграда, несъществуваща в Подробния устройствен план на София. През октомври 2020 г. Министерството на здравеопазването е прехвърлило правата си на възложител на фирма „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД. Същата през месец февруари 2021 г. е поискала от МРРБ да бъде издадена виза за проектиране. Такава не е издадена от предишния министър на регионалното развитие. На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие официално отказва издаване на виза за проектиране. Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, поради което Министерството на здравеопазването е дало указание на директора на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора, уточняват от ведомството.

* Допълнена с уточнението на МЗ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още